Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Libanonský súd vymení sudcu, ktorý vyšetroval výbuch v prístave

Ľudia pomáhajú pri evakuácii zranených osôb po masívnych výbuchoch v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Počas výbuchu prišlo o život najmenej 193 ľudí a viac ako 6000 utrpelo zranenia.

Bejrút 18. februára (TASR) - Libanonský súd nariadil odvolanie sudcu vyšetrujúceho vlaňajší výbuch v bejrútskom prístave a pridelenie prípadu inému sudcovi, uviedli vo štvrtok štátne médiá a zdroj z prostredia justície. Informovala o tom agentúra DPA.

Kasačný súd v pondelok rozhodol o odvolaní sudcu z prípadu, uviedol zdroj pre DPA a dodal, že "pri vyšetrovaní výbuchu v bejrútskom prístave zo 4. augusta sme úplne na začiatku".

"Pre obete výbuchu je to krok späť, keďže minister spravodlivosti musí vymenovať nového vyšetrujúceho sudcu, ktorý bude musieť začať odznovu," dodal zdroj.  

V decembri tento sudca vzniesol obvinenia voči dočasnému premiérovi Hassánovi Dijábovi, bývalému ministrovi financií a dvom bývalým ministrom verejných prác za to, že nepodnikli potrebné kroky na odvrátenie ničivého výbuchu.

Podľa Národnej tlačovej agentúry (NNA) dvaja z obvinených ministrov podali v decembri na kasačnom súde žiadosť o stiahnutie sudcu z vyšetrovania.

Rodiny obetí výbuchu a kritici obvinili vládu, že o dusičnane amónnom v prístave vedeli, ale nič nepodnikli.

Výbuch spôsobili tony dusičnanu amónneho, ktoré boli v prístave nesprávne skladované. O život prišlo najmenej 193 ľudí a viac ako 6000 utrpelo zranenia. O strechu nad hlavou prišlo vyše 300.000 osôb.