Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Libéria si pripomína 200. výročie svojho zrodu

Prezident Libérie George Weah, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tisícky Libérijčanov odetých v bielom pochodovali smerom k štadiónu na okraji Monrovie, kde sa konali oficiálne oslavy.

Monrovia 14. februára (TASR) - Tisíce obyvateľov západoafrického štátu Libéria oslavovali v pondelok 200. výročie vzniku svojej krajiny. V hlavnom meste Monrovia sa uskutočnilo masové zhromaždenie, informovala tlačová agentúra AFP.

Libéria, založená v roku 1822 ako kolónia bývalými americkými otrokmi, sa stala republikou o 25 rokov neskôr – ako vôbec prvá krajina v Afrike. Republika si zachovala úzke vzťahy s USA.

Tisícky Libérijčanov odetých v bielom pochodovali smerom k štadiónu na okraji Monrovie, kde sa konali oficiálne oslavy. Zúčastnil sa na nich i libérijský prezident George Weah, ako aj lídri zo susedných krajín.

Vláda v tejto súvislosti tiež plánuje na rok 2022 rôzne podujatia, ktoré majú prilákať členov libérijskej diaspóry, ako aj Afroameričanov.

Potomkovia bývalých amerických otrokov viedli Libériu až do zavraždenia prezidenta Williama Tolberta v apríli 1980 počas štátneho prevratu, na ktorého čele stál armádny dôstojník Samuel Doe. Ten následne nastolil autoritársky režim.

V roku 1989 Charles Taylor, neskôr vyhlásený za vojnového zločinca, inicioval povstanie s cieľom odstrániť Doea, čo viedlo k 14-ročnej občianskej vojne, ktorá si vyžiadala 250.000 mŕtvych.

Libéria, ktorá podľa AFP patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta, sa stále vyrovnáva s následkami tohto konfliktu. Libériu v rokoch 2014 – 2016 zasiahla i epidémia eboly.

Podľa Svetovej banky (SB) musí 44 percent obyvateľov Libérie vyžiť z menej ako dvoch dolárov na deň.