Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Libérii zahynulo v tlačenici niekoľko desiatok kresťanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych médií na veriacich zaútočili lupiči s nožmi a mačetami a práve ich útok zrejme vyvolal tlačenicu.

Monrovia 20. januára (TASR) - Najmenej 29 obetí si vyžiadala tlačenica, ku ktorej došlo v noci na štvrtok počas modlitebného zhromaždenia kresťanov na predmestí libérijskej metropoly Monrovia. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

Polícia dodala, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť, keďže stav viacerých zranených je kritický. Medzi už potvrdenými obeťami sú aj deti.

O incidente sú zatiaľ len útržkovité informácie. Miestne médiá uviedli, že toto podujatie bolo kresťanským modlitbovým zhromaždením, ktoré je v Libérii známe ako "krížová výprava". Konalo sa na futbalovom ihrisku v New Kru Town, predmestí mesta Monrovia, kde žije prevažne robotnícka trieda.

Na takýchto zhromaždeniach sa zvyčajne stretávajú tisíce ľudí, keďže Libéria je silne nábožensky orientovaná krajina a väčšinu z piatich miliónov obyvateľov tvoria kresťania.

Podľa miestnych médií na veriacich zaútočili lupiči s nožmi a mačetami a práve ich útok zrejme vyvolal tlačenicu.

Libéria je najstaršou republikou Afriky a stále sa spamätáva z občianskych vojen v rokoch 1989 až 2003, pri ktorých zahynulo približne 250.000 ľudí. V rokoch 2014 až 2016 v krajine zúrila epidémia eboly, ktorá zasiahla viaceré krajiny západnej Afriky. Podľa Svetovej banky musí 44 percent obyvateľov Libérie vyžiť z menej ako dvoch dolárov na deň.