Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Nemecko opäť otvorilo veľvyslanectvo v Tripolise

Na archívnej snímke nemecký minister zahraničných vecí Heiko Mass. Foto: TASR / AP

Dnešným znovuotvorením zastupiteľstva dávame najavo svoje úsilie pomôcť Líbyjčanom vybudovať si lepšiu budúcnosť, uviedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

Tripolis 9. septembra (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas pricestoval vo štvrtok do Líbye na krátku návštevu, ktorej cieľom bolo demonštrovať podporu mierovému procesu v krajine po rokoch ozbrojených konfliktov. Informovala o tom agentúra DPA.

Maas počas svojej návštevy otvoril nemecké veľvyslanectvo v Tripolise, ktoré bolo zatvorené od roku 2014 po tom, ako v krajine vypukla občianska vojna.

"Dnešným znovuotvorením zastupiteľstva dávame najavo svoje úsilie pomôcť Líbyjčanom vybudovať si lepšiu budúcnosť," povedal Maas počas krátkeho otváracieho ceremoniálu.

Minulý rok nemecká vláda usporiadala v Berlíne konferenciu, ktorá mala vyriešiť situáciu v Líbyi a zbaviť krajinu zahraničných žoldnierov, pripomína DPA. Koncom júla tohto roka bol Berlín dejiskom druhého kola mierovej konferencie o Líbyi. Na podujatí sa zúčastnili aj zástupcovia líbyjskej vlády. Líbyjská ministerka zahraničných vecí Nadžlá al-Mankúšová vtedy vyjadrila nádej, že z krajiny v blízkej budúcnosti odídu zahraniční žoldnieri.

V krajine v súčasnosti pôsobia tisícky zahraničných bojovníkov "bez citeľného poklesu ich aktivít", uvádza správa OSN zverejnená pred dvoma týždňami. V krajine podľa niektorých odhadov operuje až 18.000 cudzích bojovníkov.