Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Líbya odložila zverejnenie zoznamu kandidátov prezidentských volieb

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prezidentské voľby sú vypísané na 24. decembra.

Tripolis 11. decembra (TASR) - Líbyjská volebná komisia v sobotu odložila zverejnenie konečného zoznamu kandidátov prezidentských volieb, ktoré sa majú konať o necelé dva týždne.

Ako poznamenala agentúra AFP, ide o ďalší zvrat v úsilí o nastolenie mieru v tejto severoafrickej krajine bohatej na ropu, ktorá sa už desaťročie zmieta v násilnostiach.

Prezidentské voľby sú vypísané na 24. decembra. Zverejnenie konečnej kandidátskej listiny má byť formálnym začiatkom predvolebnej kampane. Nový termín jej zverejnenia volebná komisia nateraz neurčila, dodala AFP.

Prípravu prezidentských volieb v Líbyi podkopali rozpory v otázke právneho základu volieb, vo veci stanovenia ich jednotlivých etáp a dátumov a pri rozhodovaní, kto v nich bude môcť kandidovať, pričom záujem o prezidentský post prejavilo viacero kontroverzných osobností.

Medzi nimi je aj Sajf Islám Kaddáfí, syn zabitého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, ktorého kandidatúru pred týždňom obnovil príslušný súd.

Sajf Islám Kaddáfí podal na súde v juholíbyjskom meste Sabhá odvolanie proti tomu, že volebná komisia minulý mesiac zamietla jeho žiadosť o kandidatúru.

Komisia totiž argumentovala článkami volebného zákona, ktoré stanovujú, že kandidáti "nesmú byť odsúdení za hanebný trestný čin" a musia mať čistý register trestov. Syn zabitého diktátora bol odsúdený na smrť za zločiny spáchané počas povstania, ktoré zvrhlo jeho otca. Neskôr mu vláda ovládajúca východnú časť rozdelenej Líbye udelila milosť.

Medzi najvýraznejšími kandidátmi prezidentských volieb je aj Chalífa Haftar, vojenský vodca východnej časti krajiny a niektorých oblastí juhu.

O prezidentský úrad sa uchádza aj dočasný líbyjský premiér Abdal Hamíd Dubajba, ktorého vládu národnej jednoty podporuje OSN, a tiež bývalý minister vnútra Fathí Bášághá.