Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Líbya potvrdila prvé úmrtie na ochorenie COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

OSN pred časom vyzvala strany bojujúce v líbyjskej občianskej vojne, aby zložili zbrane a zamerali sa na zastavenie šírenia vírusu.

Tripolis 3. apríl (TASR) - Líbya potvrdila vo štvrtok prvé úmrtie na ochorenie COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus. Vyhlásenie líbyjského Národného strediska pre kontrolu chorôb (NCDC) citovala spravodajská televízia CNN.

Chorobe v Líbyi podľahla 85-ročná žena. Prítomnosť koronavírusu u nej potvrdili až posmrtne.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (UNOCHA) v Líbyi uviedol, že táto severoafrická krajina potrebuje na boj proti pandémii zhruba 12,5 miliónov dolárov (v prepočte asi 11,5 milióna eur}, aby mohla zaistiť ubytovanie pre ľudí v karanténe, ochranné prostriedky či školenia zdravotníckych pracovníkov.

OSN pred časom vyzvala strany bojujúce v líbyjskej občianskej vojne, aby zložili zbrane a zamerali sa na zastavenie šírenia vírusu.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom v Líbyi zaznamenali približne pred dvoma týždňami. Obidve konkurenčné vlády však začali podnikať preventívne opatrenia proti pandémii ešte pred potvrdením prvého prípadu nákazy, a to vrátane vyhlásenia zákazu nočného vychádzania a zatvorenia reštaurácií a kaviarní.

Líbya sa zmieta v chaose od zvrhnutia dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011 a panuje v nej dvojvládie - časť krajiny má pod kontrolou vláda národnej jednoty so sídlom v Tripolise a druhú časť ovládajú sily lojálne poľnému maršalovi Chalífovi Haftarovi.