Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Komisia zamietla kandidatúru Kaddáfího syna na prezidenta Líbye

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezidentské voľby sa budú konať v čase, keď sa Líbya snaží po desaťročí násilia obrátiť stránku a začať novú kapitolu.

Tripolis 25. novembra (TASR) - Líbyjská volebná komisia v stredu oznámila, že zamietla kandidatúru Sajfa Isláma Kaddáfího, syna zabitého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, na prezidenta vo voľbách. Tie sa majú konať 24. decembra. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Sajf Islám, ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu hľadá za údajné vojnové zločiny, sa do volieb zaregistroval 14. novembra.

Syn zabitého diktátora je medzi 25 kandidátmi, ktorých volebná komisia zamietla. Z predbežného zoznamu boli vyradení na základe právnych dôvodov a informácií od prokuratúry, polície alebo úradu pre udeľovanie pasov a občianstva. Podľa komisie kandidáti "nesplnili nutné podmienky a neodovzdali potrebné dokumenty".

V prípade Sajfa Isláma komisia poukázala na to, že paragrafy volebného zákona stanovujú, že kandidáti "nesmú byť odsúdení za hanebný zločin" a musia predložiť čistý register trestov.

Prezidentské voľby sú pokladané za kľúčové a budú pozorne sledované. Pôvodne podalo prihlášku do volieb 98 kandidátov vrátane dvoch žien.

Medzi najvýraznejšími kandidátmi je aj Chalífa Haftar, vojenský vodca východnej časti krajiny a niektorých oblastí juhu. O prezidentský úrad sa uchádzajú tiež dočasný líbyjský premiér Abdal Hamíd Dubajba, ktorého vládu národnej jednoty podporuje OSN, a tiež bývalý minister vnútra Fathí Bášághá.

Volebná komisia oznámila, že ich prihlášky do volieb sú platné.

Prezidentské voľby sa budú konať v čase, keď sa Líbya snaží po desaťročí násilia obrátiť stránku a začať novú kapitolu. Násilie sa v krajine bohatej na ropu začalo po tom, čo počas povstania podporovaného Severoatlantickou alianciou (NATO) v roku 2011 bol dlhoročný vodca Kaddáfí zvrhnutý a zabitý.

Sajf Islám, ktorého miesto pobytu bolo niekoľko mesiacov držané v tajnosti, prekvapil oznámením, že sa bude uchádzať o prezidentský úrad. A stal sa aj prvým výrazným kandidátom, ktorý sa prihlásil do volieb.

Súd v Tripolise ho odsúdil na smrť za zločiny spáchané počas povstania, ktoré zvrhlo jeho otca. Neskôr mu súperiaca vláda na východe Líbye udelila milosť.

V júli sa po rokoch v ústraní vynoril na verejnosti a denníku The New York Times povedal, že plánuje politický návrat. V zriedkavom interview uviedol, že po desaťročí chaosu chce "obnoviť stratenú jednotu" Líbye.