Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Konanie prezidentských volieb v Líbyi nie je možné, vyhlásil parlament

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odklad volieb je veľkou ranou pre úsilie medzinárodného spoločenstva, ktoré sa snaží pomôcť ukončiť desaťročie chaosu v tejto severoafrickej na ropu bohatej krajine.

Tripolis 22. decembra (TASR) - Konanie dlho očakávaných prezidentských volieb v Líbyi nie je možné, oznámil v stredu výbor líbyjského parlamentu, ktorý mal na starosti monitorovanie príprav na hlasovanie vypísané na 24. decembra.

Ako poznamenala agentúra AFP, toto vyhlásenie je prvým oficiálnym priznaním, že voľby sa v piatok neuskutočnia.

Vo všeobecnosti sa nekonanie volieb očakávalo aj vzhľadom na početné výzvy na ich odklad.

Odklad volieb je veľkou ranou pre úsilie medzinárodného spoločenstva, ktoré sa snaží pomôcť ukončiť desaťročie chaosu v tejto severoafrickej na ropu bohatej krajine, komentuje AFP.

V liste, ktorý parlamentný výbor adresoval predsedovi parlamentu Akílovi Sálihovi, sa píše, že podľa zistení jeho členov "je nemožné uskutočniť voľby podľa plánu, teda 24. decembra".

Výbor v liste nekonkretizoval, či bol stanovený iný termín hlasovania, alebo či bolo úplne zrušené.

AFP dodala, že ústredná volebná komisia v utorok neskoro večer rozpustila volebné komisie na miestnej úrovni.

Agentúra tiež pripomenula, že ústredná volebná komisia doteraz nezverejnila ani konečný zoznam kandidátov prezidentských volieb, aj keď podľa zákona mala povinnosť tak urobiť.

Záujem kandidovať v prezidentských voľbách prejavili desiatky ľudí, vrátane niekoľkých známych – medzi nimi bol aj Sajf Islám Kaddáfí, syn zabitého diktátora Muammara Kaddáfího, ktorý bol zosadený a zavraždený v povstaní v roku 2011.

Medzi najvýraznejšími kandidátmi bol aj Chalífa Haftar, vojenský vodca východnej časti krajiny a niektorých oblastí juhu. O prezidentský úrad sa uchádzal tiež dočasný líbyjský premiér Abdal Hamíd Dubajba, ktorého vládu národnej jednoty podporuje OSN, a tiež bývalý minister vnútra Fatahí Bášághá.

V rovnakom termíne ako prezidentské voľby sa mali konať aj parlamentné voľby. Už v októbri však boli preložené na január roku 2022.

AFP svojho času konštatovala, že parlamentné a prezidentské voľby mali pomôcť zjednotiť krajinu po rokoch konfliktov a rozdelenia, ale spory o ich právny a ústavný rámec v plnej miere odhalili hĺbku rozkolu Líbye na východ a západ.