Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Líder Demokratického hnutia obvinený zo sprenevery prostriedkov EP

Francois Bayrou, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viacero predstaviteľov hnutia MoDem, ktoré sa spojilo so stranou prezidenta Emmanuela Macrona, už bolo obvinených alebo sú vyšetrovaní v súvislosti s týmto škandálom.

Paríž 7. decembra (TASR) - Líder centristického Demokratického hnutia (MoDem) Francois Bayrou bol v piatok obvinený zo spoluúčasti na "odklonení" verejných prostriedkov v prípade týkajúcom sa sprenevery peňazí Európskeho parlamentu (EP), informovala agentúra AFP.

Tento krok nasledoval po rozsiahlom vyšetrovaní podozrení, že europoslanci za MoDem odmeňovali svojich asistentov z prostriedkov Európskeho parlamentu, hoci títo v skutočnosti vykonávali iné úlohy pre Demokratické hnutie.

Bayrouov právnik označil obvinenie svojho klienta, ktoré bolo vopred oznámené mediám, za neopodstatnené. Bayrouov výsluch na parížskom súde trval 10 hodín.

Viacero predstaviteľov hnutia MoDem, ktoré sa spojilo so stranou prezidenta Emmanuela Macrona, už bolo obvinených alebo sú vyšetrovaní v súvislosti s týmto škandálom. Patrí k nim bývalý francúzsky minister spravodlivosti Michel Mercier a finančný riaditeľ strany MoDem Alexandre Nardella.

Začiatok predbežného vyšetrovania v júni 2017 znamenal rezignáciu Bayroua z postu ministra spravodlivosti a tiež rezignácie Marielle de Sarnezovej z postu ministerky pre európske záležitosti a Sylvie Goulardovej z funkcie ministerky obrany. V septembri prezident Macron navrhol Goulardovú na post eurokomisárky.