Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Líder Ekvádoru navštívi Bidena,bude žiadať pomoc v boji proti kartelom

Na archívnej snímke ekvádorský prezident Guillermo Lasso. Foto: TASR/AP

Násilie spojené s drogami prinútilo úrady vyhlásiť v novembri výnimočný stav v niektorých častiach Ekvádoru, ktorý sa nachádza medzi Kolumbiou a Peru, najväčšími svetovými producentmi kokaínu.

Washington 17. decembra (TASR) - Ekvádorský prezident Guillermo Lasso sa v pondelok stretne v Bielom dome s prezidentom USA Joeom Bidenom, aby s ním prediskutoval bezpečnostné a iné otázky a jemne sa pokúsil nájsť rovnováhu medzi záujmami svojej krajiny a Spojenými štátmi i Čínou.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Lasso prichádza do Washingtonu so zoznamom priorít. Na prvom mieste je zabezpečenie pomoci v boji proti drogovým kartelom, ktoré vedú otvorenú vojnu v ekvádorských uliciach a väzniciach.

Násilie spojené s drogami prinútilo úrady vyhlásiť v novembri výnimočný stav v niektorých častiach Ekvádoru, ktorý sa nachádza medzi Kolumbiou a Peru, najväčšími svetovými producentmi kokaínu.

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť USA John Kirby v piatok uviedol, že obaja prezidenti, ktorí sa naposledy stretli v júni na summite Amerík v Los Angeles, budú diskutovať o spôsoboch posilnenia spolupráce v boji proti drogám.

Ďalšou hlavnou témou bude obchod. Obaja lídri budú diskutovať o regionálnych hospodárskych iniciatívach vrátane Amerického partnerstva pre hospodársku prosperitu (APEP) zameraného na mobilizáciu investícií, podporu čistej energie a posilnenie dodávateľských reťazcov, uviedla v piatok hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

Ekvádor sa podobne ako iné latinskoamerické krajiny snaží vyhnúť globálnemu súpereniu medzi Spojenými štátmi a Čínou tým, že si zachováva dobré vzťahy s Washingtonom a zároveň profituje z otvorenej peňaženky Pekingu, uzatvára AFP.

Ekvádorský líder v najbližšom čase navštívi Bidena a požiada ho o pomoc v boji proti drogovým kartelom.