Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Líder izraelskej opozície vypovedal pred súdom v Netanjahuovej kauze

Opozičný izraelský líder Jair Lapid na súde v procese s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom obvineným z korupcie, vo východnom Jeruzaleme 12. júna 2023. Foto: TASR/AP

Premiér čelí obvineniam z podvodu a porušenia dôvery v kauzách známych ako prípad 1000 a prípad 2000, ako aj obvineniam z úplatkárstva, podvodu a porušenia dôvery v prípade 4000.

Tel Aviv 12. júna (TASR) - Izraelský opozičný líder Jair Lapid v pondelok vypovedal ako svedok v korupčnom procese s premiérom Benjaminom Netanjahuom. Pres súdom v Jeruzaleme Lapid hovoril o svojich kontaktoch s premiérom v roku 2013, keď on sám pôsobil ako minister financií. Správu o tom TASR prevzala z webovej stránky denníka The Times of Israel (TOI).

Lapid pred súdom zopakoval to, čo už predtým povedal polícii vyšetrujúcej tzv. prípad 1000, v ktorom je Netanjahu obvinený z pokusu o poskytnutie daňovej úľavy hollywoodskemu magnátovi Arnonovi Milchanovi výmenou za štedré dary pre seba i svoju rodinu.

Lapid vypovedal, že Netanjahu s ním približne pred desiatimi rokmi hovoril o daňovej legislatíve v Izraeli dvakrát, pričom ju - podľa správ médií - označil za "dobrý zákon".

Pred súdom Lapid objasnil, že ešte pred týmito rozhovormi s Netanjahuom sa naňho obrátili Milchan so svojím právnikom a požiadali ho, aby ako minister financií preskúmal možnosti predĺženia platnosti zákona, ktorý poskytuje dočasnú daňovú imunitu Izraelčanom, čo sa po nejakom čase v zahraničí vracajú do Izraela.

Opozičný líder uviedol, že hollywoodsky magnát sa ho pokúšal presvedčiť, že takáto zmena by "motivovala Izraelčanov k návratu do Izraela a investovaniu v Izraeli".

Lapid však povedal, že odborníci na ministerstve financií s týmto hodnotením nesúhlasili.

Ak by ministerstvo financií Milchanov návrh podporilo a presadilo, magnát by takto mohol ušetriť milióny dolárov.

Prípad 1000 sa sústreďuje na tvrdenie, že Milchan - známy producent a nominant na americkú filmovú cenu Oscar - daroval Netanjahuovej rodine cigary, šampanské a šperky výmenou za to, že sa mu premiér pokúsi pomôcť s jeho daňovou situáciou, ako aj so získaním dlhodobého amerického víza.

Netanjahu sa v pondelok na pojednávaní na jeruzalemskom okresnom súde nezúčastnil.

Očakáva sa, že Milchan bude vypovedať od budúceho týždňa, a to prostredníctvom videolinky z izraelského veľvyslanectva v Londýne.

Izraelský súd rozhodol, že Netanjahuova manželka Sara môže byť prítomná počas Milchanovej výpovede v Londýne, zatiaľ čo jej manžel by mal jeho výpoveď sledovať z jeruzalemského súdu. Samotný Milchan nebol v tomto prípade obvinený.

Premiér čelí obvineniam z podvodu a porušenia dôvery v kauzách známych ako prípad 1000 a prípad 2000, ako aj obvineniam z úplatkárstva, podvodu a porušenia dôvery v prípade 4000. Svoje pochybenie Netanjahu popiera a tvrdí, že obvinenia voči nemu boli vykonštruované v rámci politického sprisahania vedeného políciou a štátnym zastupiteľstvom.

Proces s Netanjahuom sa začal pred tromi rokmi a podľa súčasného harmonogramu má trvať ďalších päť rokov. Podľa niektorých medializovaných správ by sa rozsiahly zoznam svedkov mohol zoškrtať, čím by sa súdny proces zrejme skrátil, objasnil TOI.