Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Líder malijskej junty vyzval na podporu francúzskych vojakov a síl OSN

Príslušníci malijských bezpečnostných síl, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Goitova výzva prišla v súvislosti s očakávaným protestom proti zahraničným vojakom.

Bamako 22. septembra (TASR) - Líder malijskej vládnucej junty Assimi Goita v utorok vyzval na podporu francúzskych vojakov a mierových síl OSN pôsobiacich v tomto konfliktom sužovanom africkom štáte. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Goita počas príhovoru k novinárom - v rámci osláv 60. výročia nezávislosti Mali od Francúzska - požiadal obyvateľov, aby podporili vlastných vojakov, ako aj "partnerské sily" z Francúzska a mierové zbory OSN, ktoré sa často stávajú terčom hnevu miestneho obyvateľstva.

Prítomnosť zahraničných vojakov vyvoláva v tejto západoafrickej krajine spory. Malijská vláda zápasí s džihádistickým povstaním, ktoré v roku 2012 vypuklo na severe krajiny a medzičasom sa rozšírilo do centrálnej časti štátu i susednej Burkiny Faso a Nigeru.

Goitova výzva prišla v súvislosti s očakávaným protestom proti zahraničným vojakom, ktorý sa má konať v priebehu dňa v tamojšom hlavnom meste Bamako.

Frustrácia z dlhodobého konfliktu prispela k masovým protestom proti prezidentovi Ibrahimovi Boubacarovi Keitovi, ktoré vyvrcholili jeho zvrhnutím počas vojenského prevratu v druhej polovici augusta.

Goita v utorok zároveň vyzval Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS), aby stiahlo ekonomické sankcie, ktoré uvalilo na Mali v dôsledku augustového prevratu. Lídri západoafrických štátov varovali, že k stiahnutiu reštrikcií neprikročia, pokiaľ junta nevymenuje civilných lídrov.

Vládnuca junta v pondelok zvolila za dočasného prezidenta exministra obrany Ba N'Daoua, ktorý bude spoločne s prechodnou vládou pri moci do usporiadania nových volieb a obnovenia civilnej vlády v Mali.

Junta súhlasila s vytvorením prechodnej vlády na čele s vojakom alebo civilistom. Vláda by pôsobila 18 mesiacov a pripravila cestu k novým voľbám.

Vojenská junta 18. augusta zatkla prezidenta Keitu a prevzala v Mali moc. Prevrat odsúdili susedné krajiny aj Francúzsko. Všetky strany vyzvali juntu na rýchle odovzdanie moci. Tá ihneď po úspešnom prevrate prisľúbila usporiadanie nových volieb v "rozumnom čase".