Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Líder Náhorného Karabachu: Azerbajdžanské sily sa blížia k mestu Šuša

Na snímke azerbajdžanskí vojaci. Foto: TASR/AP

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, sú už desaťročia v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch.

Jerevan/Baku 29. októbra (TASR) - Prezident medzinárodne neuznanej Náhornokarabašskej republiky Arajik Harutjunjan vo štvrtok uviedol, že azerbajdžanské sily postupujú ďalej, pričom sa nachádzajú len niekoľko kilometrov od kľúčového mesta Šuša. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nepriateľ je niekoľko kilometrov od Šuši, najviac päť kilometrov," povedal vo videu na Facebooku Harutjunjan, ktorý použil arménsky názov mesta. Hlavným cieľom azerbajdžanských síl je podľa neho toto mesto dostať pod kontrolu, lebo "kto ovláda Šuši, ovláda Náhorný Karabach".

Harutjunjan vo videu spred poškodenej Katedrály Krista Spasiteľa v Šuši vyzval Arménov, aby sa postavili na obranu tohto strategicky dôležitého mesta - druhého najväčšieho v Náhornom Karabachu po hlavnom meste Stepanakert.

Spomínaná historická katedrála bola na začiatku októbra vystavená ostreľovaniu, v dôsledku čoho došlo k rozsiahlym škodám.

Získanie kontroly nad Šušou by bolo značným víťazstvom azerbajdžanských síl, ktoré za uplynulý mesiac v Karabachu dosiahli územné zisky, konštatuje Reuters. Mesto leží v strategických výšinách nad Stepanakertom a na ceste spájajúcej mesto s arménskym územím.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, sú už desaťročia v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si už vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch.

Ťažké boje v oblasti opäť prepukli 27. septembra a odvtedy pokračujú, napriek opakovanému vyhláseniu prímeria.