Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Líder nemeckej opozície sa v Kyjeve stretol so Zelenským

Predseda nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz kráča počas návštevy 3. mája 2022 v ukrajinskom Irpine. Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa napríklad nestretol so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou, ktorá Kyjev navštívila krátko pred vypuknutím vojny.

Kyjev 3. mája (TASR) - Predseda opozičnej nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz sa v utorok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ešte predtým Merz navštívil mesto Irpiň, ktoré zničili ruské jednotky. TASR prevzala správu z agentúry DPA, ktorá pripomenula, že išlo o prvú návštevu popredného nemeckého politika na Ukrajine od začiatku ruskej invázie.

Merz a Zelenskyj spolu hovorili približne hodinu, uviedol hovorca nemeckého politika na Twitteri. "Rozhovor bol, čo sa týka atmosféry a obsahu, mimoriadne dobrý," priblížil. O jeho obsahu sa však Merz chce najprv porozprávať s kancelárom Olafom Scholzom, dodal hovorca.

Merz navštívil v utorok mesto Irpiň, kde údajne došlo zo strany ruských vojakov k podobným zločinom ako v Buči. "Starosta (Irpiňa) mi práve slovami, ktorá ma veľmi zasiahli, opísal, čo sa tu stalo, za akými obeťami sa tu žiali, ale opísal aj mimoriadne zásluhy ukrajinskej armády...," povedal Merz s tým, že Nemecko cíti povinnosť pomáhať Ukrajine vrátane obnovy miest ako Irpiň.
Predseda Nemeckej Kresťanskodemokratickej strany (CDU) Friedrich Merz, (uprostred) starosta Kyjeva Vitali Kličko (vpravo) a jeho brat Wladimir Kličko, bývalý šampión v boxe v ťažkej váhe, hovoria počas stretnutia v Kyjeve na Ukrajine v utorok 3. mája 2022.
Foto: TASR/AP

V utorok popoludní sa v čase Merzovej návštevy spustil v Kyjeve letecký poplach – stalo sa to po prvý raz za posledných tri a pol dňa, uvádza DPA.

Merz v pondelok ohlásil, že na Ukrajinu ho pozval tamojší parlament, a avizoval, že sa chce stretnúť s poslancami a členmi vlády. Spočiatku však nebolo jasné, či Zelenskyj lídra nemeckej opozície prijme, keďže to z protokolárneho pohľadu nie je samozrejmosťou.

Zelenskyj sa napríklad nestretol so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou, ktorá Kyjev navštívila krátko pred vypuknutím vojny. Ukrajinská vláda už vtedy kritizovala postoj Berlína voči Moskve. V súčasnosti čelí zase Scholz kritike ohľadom nedostatočných dodávok ťažkých zbraní pre Ukrajinu.

Kancelár v pondelok v televízii ZDF naznačil, že nenavštívi Kyjev, pokiaľ tam nepôjde nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorého návštevu minulý mesiac Ukrajina odmietla pre jeho blízke vzťahy s Ruskom počas uplynulých rokov.