Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Líder republikánov McConnell žiada vysvetlenie razie v Mar-a-Lago

Vchod do sídla bývalého prezidenta Donalda Trumpa Mar-a-Lago, v pondelok 8. augusta 2022 v Palm Beach na Floride. Foto: TASR/AP

Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell vyzval americké ministerstvo spravodlivosti, aby poskytlo vysvetlenie k prehliadke v rezidencii bývalého šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa.

Washington 10. augusta (TASR) - Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell v utorok vyzval americké ministerstvo spravodlivosti, aby poskytlo vysvetlenie k pondelkovej prehliadke v rezidencii bývalého šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa v štáte Florida. TASR o tom informuje na základe stredajších správ staníc BBC a Fox News.

"Krajina si zaslúži podrobné a okamžité vysvetlenie toho, čo viedlo k pondelkovým udalostiam," uviedol McConnell vo vyhlásení. "Minister spravodlivosti (Merrick) Garland a ministerstvo spravodlivosti už mali poskytnúť Američanom odpovede a musia tak urobiť okamžite," napísal.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v pondelok uskutočnil prehliadku v Trumpovej rezidencii Mar-a-Lago. Dôvodom boli podľa amerických médií vládne dokumenty, ktoré sa do tohto luxusného sídla dostali po tom, čo Trump vlani v januári opustil prezidentský úrad.

Trump obvinil v utorok svojho nástupcu Joea Bidena, že o razii v jeho floridskej rezidencii vopred vedel. Biely dom však uviedol, že nebol o pondelňajšej razii v Trumpovom sídle vopred informovaný.

Vysvetlenie od Garlanda žiadajú viacerí členovia Republikánskej strany a vyšetrovanie Trumpových dokumentov označili za politicky motivované, všíma si BBC.