Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Líder separatistov v Donecku vyzval na referendum o pričlenení k Rusku

Vyšetrovatelia pracujú na mieste horiaceho vozidla po ostreľovaní na ulici v Donecku, v oblasti kontrolovanej ruskými separatistickými silami na východe Ukrajiny 17. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Výzva je podľa agentúry Reuters známkou nervozity Moskvou podporovaných predstaviteľov v Donbase z úspechu ukrajinskej protiofenzívy v regióne.

Moskva/Kyjev 20. septembra (TASR) - Najvyšší predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny Denis Pušilin vyzval v pondelok lídra separatistov v susednej Luhanskej oblasti, aby spojili úsilie zamerané na prípravu referenda o pričlenení k Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pušilin podľa videonahrávky zverejnenej na sociálnych sieťach lídrovi Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Leonidovi Pasečnikovi v telefonáte povedal, že "naše kroky by mali byť synchronizované".

Výzva je podľa agentúry Reuters známkou nervozity Moskvou podporovaných predstaviteľov v Donbase z úspechu ukrajinskej protiofenzívy v regióne.

Ukrajina v pondelok posilnila svoje pozície na nedávno opätovne dobytom území. Jej jednotky postúpili ďalej na východ do oblastí opustených ruskými silami, čo pripravuje pôdu pre prípadný úder na okupačné sily v Donbase.

"Okupanti sú očividne v panike," vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom televíznom príhovore s tým, že sa teraz sústredí na "rýchlosť" v oslobodených oblastiach. "Rýchlosť, s akou sa presúvajú naše jednotky. Rýchlosť pri obnove normálneho života," dodal.

Ukrajinský gubernátor Rusmi kontrolovanej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ukrajinské sily znova ovládli mesto Kreminna a dedinu Bilohorivka blízko mesta Lysyčansk, ktoré padlo po týždňoch bojov v júli.

"Luhanská oblasť je hneď vedľa. Deokupácia nie je ďaleko," citoval ho Reuters, ktorý pripomenul, že správy ukrajinských a ruských predstaviteľov z bojiska nebolo možné nezávisle overiť.