Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Líder Snemovne v USA potvrdil plány stretnúť sa s prezidentkou Taiwanu

Amerického republikána Kevina McCarthyho (na snímke) v piatok 6. januára 2023 neskoro večer miestneho času ani v 14. kole hlasovania nezvolili za nového predsedu Snemovne reprezentantov, dolnej komory Kongresu. Foto: TASR/AP

McCarthy už dávnejšie vyjadril záujem vycestovať na Taiwan ako predseda Snemovne a vziať so sebou skupinu republikánov aj demokratov.

Los Angeles 8. marca (TASR) - Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevin McCarthy potvrdil, že sa tento rok plánuje stretnúť s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

"Nemá to nič spoločné s mojou cestou, ak by som išiel na Taiwan," povedal pre médiá v noci na stredu.

McCarthy už dávnejšie vyjadril záujem vycestovať na Taiwan ako predseda Snemovne a vziať so sebou skupinu republikánov aj demokratov. Čínska vláda ho však vyzvala, aby ostrov nenavštevoval a dodržiaval zásadu jednej Číny, píše Bloomberg s odvolaním sa na vyjadrenia hovorkyne čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning z 30. januára.

Denník Financial Times v pondelok napísal, že McCarthy sa s Cchaj plánuje stretnúť v Kalifornii. Jeho prípadná cesta do taiwanskej metropoly Tchaj-pej by mohla vyvolať hnev Pekingu.

"Čína mi nemôže hovoriť, kam a kedy môžem ísť," povedal McCarthy.

Taiwan má vlastnú vládu od roku 1949. Peking však tento ostrov s približne 23 miliónmi obyvateľov považuje za súčasť svojho územia v rámci politiky jedinej Číny.

USA, tak ako väčšina krajín, neudržiava oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Tomuto ostrovu s demokratickou vládou poskytuje ekonomickú a politickú podporu a zbrane, čo vyvoláva napätie vo vzťahoch s Pekingom.

To sa vystupňovalo vlani v auguste, keď vtedajšia predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová navštívila Taiwan, na čo Peking odštartoval sériu vojenských cvičení v okolí ostrova.