Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Líder Tigraja žiadal etiópskeho premiéra o stiahnutie armády

Etiópsky premiér Abiy Ahmed Ali, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Etiópsky premiér v sobotu oznámil, že armáda dobyla mesto Mekele, metropolu odbojného štátu Tigraj.

Addis Abeba 30. novembra (TASR) - Debretsion Gebremichael, líder Tigrajského ľudovo-oslobodeneckého frontu (TPLF), požiadal v pondelok etiópskeho premiéra Abiyho Ahmeda, aby "zastavil šialenstvo" a stiahol armádu zo štátu Tigraj. Informovala o tom agentúra AP.

Etiópsky premiér v sobotu oznámil, že armáda dobyla mesto Mekele, metropolu odbojného štátu Tigraj. Debretsion Gebremichael aj napriek premiérovým vyhláseniam tvrdil, že "sme si istí, že zvíťazíme". Etiópsku armádu obvinil z "genocídneho ťaženia" voči obyvateľom štátu Tigraj.

V boji podľa lídra TPLF ide o sebaurčenie regiónu Tigraj s približne šiestimi miliónmi obyvateľov a tento boj bude "pokračovať, až kým nevyženú votrelcov". Jednotky Tigraja podľa jeho slov stále majú k dispozícii niekoľko rakiet, ktoré môžu použiť "kedykoľvek budú chcieť".

Dlhodobé napätie medzi Addis Abebou a Tigrajským ľudovo-oslobodeneckým frontom, ktorý bol v Etiópii dominantnou politickou silou takmer tri desaťročia predtým, ako sa v roku 2018 dostal k moci Abiy Ahmed, kulminovalo v septembri. Vtedy sa v štáte Tigraj napriek nesúhlasu federálnej vlády konali regionálne voľby.

Armáda preto 4. novembra spustila operáciu proti jednotkám TPLF, pri ktorej prišli doteraz o život stovky ľudí a vyše 43.000 ušlo zo svojich domovov do susedného Sudánu.