Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Líderkám bieloruskej opozície odovzdali nemeckú Cenu Karola Veľkého

Na archívnej snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Presvedčenie, že spolupráca je do určitej miery možná aj s diktátormi ako Lukašenko, nás možno prinútilo konať voči bieloruskému režimu príliš váhavo, povedala šéfka nemeckej diplomacie.

Berlín 26. mája (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková odovzdala vo štvrtok Cenu Karola Veľkého trom bieloruským opozičným líderkám: Sviatlane Cichanovskej, Maryji Kalesnikavovej a Veranike Capkalovej. Správu o tom TASR prebrala z agentúry AFP.

Vo svojom príhovore Baerbocková ubezpečila, že Nemecko nepoľaví, kým Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko neukončí násilie a represie voči bieloruským občanom.

Baerbocková pripomenula násilie a represie, ktorým boli a sú vystavení prodemokratickí aktivisti v Bielorusku, a uznala, že Európa sa roky mýlila v prístupe k Lukašenkovmu režimu.

"Presvedčenie, že spolupráca je do určitej miery možná aj s diktátormi ako Lukašenko, nás možno prinútilo konať voči bieloruskému režimu príliš váhavo," povedala šéfka nemeckej diplomacie.

Dodala, že nádeje, že Západ prinúti Minsk k zmenám prostredníctvom obchodu, sa tiež ukázali ako "ilúzia".

"Pre mňa ako nemeckú ministerku zahraničných vecí je jasné, že v budúcnosti sa musíme pozerať kritickejšie, konať rozhodnejšie, keď sú naše hodnoty a sloboda napadnuté," povedala s tým, že Nemecko nepoľaví, kým Lukašenko neprestane s násilím a represiami voči bieloruskému ľudu.

Medzinárodná cena Karola Veľkého je významnou výročnou cenou, ktorou sa v Nemecku oceňujú zásluhy o európske zjednotenie.

Kalesnikavovú, ktorú vlani v septembri v Bielorusku odsúdili na 11 rokov väzenia za ohrozovanie bezpečnosti štátu a sprisahanie s cieľom prevziať moc, na slávnostnom odovzdaní ceny v meste Aachen zastupovala jej sestra. Baerbocková jej prostredníctvom odkázala Kalesnikavovej, aby nestrácala nádej.

AFP pripomenula, že Cichanovská sa zaradila k lídrom bieloruskej opozície ako úplný nováčik pred prezidentskými voľbami v roku 2020 po tom, ako jej manžel v máji 2020 skončil za mrežami, keď zbieral podpisy na podporu svojej kandidatúry proti Lukašenkovi v prezidentských voľbách. Cichanovská napokon vo voľbách kandidovala akoby namiesto svojho manžela.

Opozícia je presvedčená, že prezidentské voľby vyhrala Cichanovská, aj keď za víťaza volebná komisia vyhlásila Lukašenka.

Osud Capkalovej je v niečom podobný Cichanovskej: aj jej manžel Valeryj chcel Lukašenka zosadiť v prezidentských voľbách, ale jeho kandidatúra bola zamietnutá a on bol nútený z Bieloruska utiecť, aby sa vyhol zatknutiu.

Capkala následne v exile spojil sily s Cichanovskou, ktorá z Bieloruska ušla krátko po prezidentských voľbách spolu s ostatnými predstaviteľmi exilovej opozície.