Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lidice si pripomenuli 80 rokov od vyhladenia obce a vyvraždenia ľudí

Na archívnej snímke Lidice. Foto: archív TASR

Do Lidíc vtrhli nacisti 10. júna 1942.

Lidice 12. júna (TASR) — Preživší a ich potomkovia si v nedeľu v Lidiciach pripomenuli 80. výročie vyhladenia tejto stredočeskej obce nacistami. Vyvrcholila tým séria pietnych akcií, ktorá sa začala v piatok. TASR o tom informuje na základe správ portálov Novinky.cz a iDNES.cz.

Pietny akt sa začal pri ruinách niekdajšieho kostola sv. Martina svätou omšou, ktorú slúžil kardinál Dominik Duka. "Nenechajme svoje srdce nikdy ovládnuť neresťami, ako je nenávisť a zloba," povedal Duka. "Moderné vojny popreli Boha a zbabelo hľadajú prvé a nevinné ciele, ktorými sú ženy a deti," pokračoval Duka.

Niekoľkokrát spomenul aj ukrajinských občanov, ktorí čelia vo svojej krajine vojne, a modlil sa za mier na Ukrajine. Obraz Panny Márie, ktorý stál pri omši vedľa oltára, odovzdal kardinál na konci omše ukrajinskému veľvyslancovi Jevhenovi Perebyjnisovi pre mesto Buča, kde sa stal jeden z najväčších masakrov v doterajšom priebehu vojny.

"Bohužiaľ, dnes máme na Ukrajine stovky a tisíce Lidíc. Podpora, ktorú nám prejavujete zo strany českého ľudu, českého štátu, je veľmi dôležitá," povedal Perebyjnis.

Pietny akt pokračoval kladením vencov pri hrobe lidických mužov. Následne si hostia uctili pamiatku detských obetí vojny pri ich pomníku.

Pamiatku lidických obetí si uctili stovky ľudí z rôznych miest Česka aj zo zahraničia. Prišli tiež premiér Petr Fiala, predsedovia oboch komôr Parlamentu ČR, ministerka obrany Jana Černochová, minister vnútra Vít Rakušan i zástupcovia obcí a spolkov. Politici s prejavmi nevystúpili, aby sa zachoval apolitický ráz podujatia.

Do Lidíc vtrhli nacisti 10. júna 1942. Obec vypálili ako pomstu za atentát na protektora Reinharda Heydricha vykonaný Jánom Kubišom a Jozefom Gabčíkom, hoci vedeli, že súvislosť s Lidicami neexistuje. Zhromaždili všetkých mužov a 173 hneď popravili. Ženy a deti odviezli do budovy gymnázia v Kladne.

Obeťami nacistov sa stalo celkovo 340 obyvateľov Lidíc (192 mužov, 60 žien a 88 detí). Po vojne sa vrátilo 143 preživších žien a po dvojročnom pátraní 17 detí. Nažive je ešte posledná lidická žena, 96-ročná Jaroslava Skleničková, a niekoľko lidických detí.