Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

PirSTAN má dostať šesť ministerstiev, dráma vzniká v koalícii Spolu

Predseda Českej pirátskej strany (Piráti) Ivan Bartoš, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nediskutuje sa údajne o poste premiéra, ktorý by mal prevziať Petr Fiala z ODS, pričom jeho pravá ruka Zbyněk Stanjura sa má stať ministrom financií.

Praha 12. októbra (TASR) – V Českej republike prebiehajú rokovania medzi dosiaľ opozičnými stranami o rozdelení postov v novom kabinete aj napriek tomu, že hospitalizovaný prezident Miloš Zeman nikoho nepoveril zostavením novej vlády. Podľa zdrojov servera Lidovky.cz má deväť postov pripadnúť koalícii Spolu a šesť koalícii PirSTAN.

Prakticky už teraz je jasné, že štyri ministerstvá dostanú Starostovia, ktorí v rámci koalície preferenčnými hlasmi porazili Pirátov. Tí budú mať iba dva ministerské posty.

Dráma sa bude zrejme odohrávať v rámci koalície Spolu. Podľa pôvodnej dohody mali pripadnúť štyri posty ODS, tri KDÚ-ČSL a dva TOP 09. Posuny však nastali v rámci ODS, kde si údajne krajská organizácia v Plzni nárokuje ministerské kreslo pre svojho predsedu Martina Baxu, ktorý dostal viac než 11.000 preferenčných hlasov.

Podľa verzie, ktorá sa objavila na pondelkových rokovaniach, by ľudovci prepustili ODS jedno ministerstvo a za to by dostali post predsedu snemovne. Oň má však záujem aj predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. O nej sa zároveň špekuluje aj ako o budúcej ministerke práce či zahraničných vecí.

Rokovania podľa Lidoviek naberajú na intenzite – ODS si údajne presadila, aby sa vyjednávacie tímy zúžili z troj- na dvojčlenné. Má sa tak zrýchliť tempo rokovaní a zároveň znížiť riziko úniku informácií.

Nediskutuje sa údajne o poste premiéra, ktorý by mal prevziať Petr Fiala z ODS, pričom jeho pravá ruka Zbyněk Stanjura sa má stať ministrom financií.

Podobne sa zdá byť ustálené, že ministrom zdravotníctva bude lekár Vlastimil Válek z TOP 09 a ministrom vnútra líder Starostov Vít Rakušan.

V súvislosti so šéfom Pirátov Ivanom Bartošom sa hovorí o možnom vytvorení postu vicepremiéra pre digitalizáciu, avšak Spolu zrejme nebude súhlasiť s navýšením počtu hlasov pre PirSTAN vo vláde, zdôrazňujú Lidovky a pripúšťajú možnosť, že sa stane ministrom dopravy.