Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Arabské krajiny sa ohľadom ruskej invázie nepostavili na nikoho stranu

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás (uprostred) prichádza na summit Ligy arabských štátov (LAŠ), ktorý sa koná v alžírskej metropole Alžír v stredu 2. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Viacero arabských krajín tiež uviedlo, že na seba môže v súvislosti s vojnou prebrať úlohu tzv. sprostredkovateľa. DPA uvádza, že sa tým zjavne snažili o zachovanie dobrých vzťahov s Moskvou.

Alžír 3. novembra (TASR) - Lídri arabských krajín sa v stredu vyhli tomu, aby sa postavili na niektorú zo strán bojujúcich vo vojne na Ukrajine. Namiesto toho vyzývali na záver summitu Ligy arabských štátov (LAŠ) v Alžírsku na politické riešenie tohto konfliktu. Informuje o tom agentúra DPA.

Summit LAŠ sa z dôvodu pandémie koronavírusu konal v utorok a stredu v alžírskej metropole Alžír vôbec prvýkrát po vyše troch rokoch. Lídri arabských krajín v spoločnom záverečnom vyhlásení vyslovili svoj "záväzok dodržiavať zásadu neangažovanosti aj spoločný arabský postoj k vojne na Ukrajine založený na odmietnutí použitia sily," uvádza alžírska štátna tlačová agentúra APS.

Politické riešenie vojny by podľa ich vyhlásenia malo byť v súlade s chartou OSN a malo by dbať na "bezpečnostné obavy" zainteresovaných strán.

Viacero arabských krajín tiež uviedlo, že na seba môže v súvislosti s vojnou prebrať úlohu tzv. sprostredkovateľa. DPA uvádza, že sa tým zjavne snažili o zachovanie dobrých vzťahov s Moskvou.

DPA pripomína, že takmer všetky arabské krajiny hlasovali v októbri na Valnom zhromaždení OSN za rezolúciu odsudzujúcu ruskú anexiu štyroch oblastí na Ukrajine.

Účastníkom dvojdňového summitu LAŠ sa v utorok prihovoril aj ruský prezident Vladimir Putin. Povedal, že jeho krajina má záujem o "komplexný rozvoj ďalšej spolupráce" s LAŠ a všetkých jej členskými krajinami v snahe "zvýšiť tak regionálnu aj globálnu bezpečnosť".

Summit LAŠ sa konal v čase energetickej a potravinovej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine. Nárast cien potravín v dôsledku problémov s dovozom z Ukrajiny zaznamenal v ostatnom čase aj Egypt, ktorý je najľudnatejšou arabskou krajinou s viac ako 100-miliónovou populáciou a zároveň aj najväčším svetovým dovozcom pšenice.

Vojna na Ukrajine prispela napríklad aj k zhoršeniu potravinovej neistoty v Jemene, už beztak zdevastovanom dlhoročným konfliktom medzi vládou, ktorú podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou, a šiitskymi povstalcami podporovanými Iránom.