Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bosna a Hercegovina podpísala v Bruseli dohodu o fungovaní krajiny

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V prijatom vyhlásení sa všetky strany dohodli na tom, že budú dodržiavať princípy právneho štátu, organizovať slobodné a demokratické voľby a rozvíjať demokratické inštitúcie.

Brusel 13. júna (TASR) - Lídri politických strán zastúpených v bosnianskohercegovinskom parlamentnom zhromaždení a členovia predsedníctva Bosny a Hercegoviny dosiahli v nedeľu v Bruseli politickú dohodu o zásadách na zabezpečenie "fungujúcej krajiny uberajúcej sa európskou cestou". O oznámení Európskej rady informuje spravodajca TASR.

Podľa tlačového vyhlásenia, ktoré vydala Európska rada v nedeľu večer, uvedená politická dohoda bola uzavretá za prítomnosti predsedu Európskej rady Charlesa Michela a šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella v Bruseli.

K signatárom sa pripojil aj bosnianskosrbský nacionalistický líder, prorusky orientovaný Milorad Dodik, ktorý v nedávnej minulosti opakovane hrozil vystúpením Republiky srbskej z centrálnych inštitúcií Bosny a Hercegoviny. Vlani v decembri túto možnosť schválil parlament bosnianskych Srbov, čo viedlo k najvyššiemu napätiu v tejto krajine od konca občianskej vojny v rokoch 1992–95, ktorá bola ukončená uzavretím Daytonskej mierovej dohody.

Na základe dohody uzavretej pod taktovkou Európskej únie lídri politických strán zastúpených v Parlamentnom zhromaždení Bosny a Hercegoviny opätovne potvrdili svoj záväzok udržiavať a budovať mierový, stabilný, suverénny a nezávislý fungujúci európsky štát Bosna a Hercegovina, zložený z Bosniakov, Chorvátov a Srbov (ako konštitučné národy) spolu s inými občanmi Bosny a Hercegoviny, pozostávajúci z dvoch entít a okresu Brčko, zriadených v súlade s ústavou a Všeobecnou rámcovou dohodou o mieri.

V prijatom vyhlásení sa všetky strany dohodli na tom, že budú dodržiavať princípy právneho štátu, organizovať slobodné a demokratické voľby a rozvíjať demokratické inštitúcie na všetkých úrovniach vlády a štátnych orgánov.

V tejto súvislosti prisľúbili, že prijmú všetky potrebné opatrenia, aby sa zabezpečilo, že parlamentné voľby v októbri 2022 budú zorganizované "efektívne a usporiadane a s potrebnými prostriedkami". Signatári dohody sa rovnako zaviazali, že politické strany budú viesť volebnú kampaň slušne a poctivo, konštruktívne a bez "rozdeľujúcej a nenávistnej rétoriky".

Účastníci stretnutia v Bruseli tiež zdôraznili "dôležitosť" realizácií reforiem, ktoré podporujú európsku integráciu Bosny a Hercegoviny. Uznali svoju "zodpovednosť" voči všetkým občanom Bosny a Hercegoviny, berúc do úvahy rezolúciu Valného zhromaždenia OSN proti ruskej agresii proti Ukrajine z 2. marca 2022, proti ktorej sa postavil parlament Republiky srbskej.

Na dosiahnutie stanovených cieľov sa signatári zhodli, že "je nevyhnutné posilniť dôveru, dialóg a kompromis a pracovať na mieri a vzájomnom rešpekte medzi všetkými národmi a občanmi Bosny a Hercegoviny".

spravodajca TASR Jaromír Novak