Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ a NATO čakajú na bližšie informácie Poľska o dopade rakiet

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová spresnila, že je znepokojená správami o výbuchoch v Poľsku po masívnom utorňajšom raketovom útoku ruskej armády na ukrajinské mestá.

Brusel 15. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) nebude komentovať udalosti z Poľska, kým sa oficiálne k dopadu dvoch ruských rakiet vyjadrí poľská strana. Uviedla to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Šéfka exekutívy EÚ, ktorá je na summite skupiny G20 na Bali, čelila v utorok večer náporu médií, ktoré žiadali, aby sa EK vyjadrila k výbuchom v obci Przewodów v Lublinskom vojvodstve neďaleko hraníc s Ukrajinou. Odpoveď jej kabinetu bola, že EK si najskôr počká na oficiálne vyjadrenie a vysvetlenie poľskej strany.

Von der Leyenová spresnila, že je znepokojená správami o výbuchoch v Poľsku po masívnom utorňajšom raketovom útoku ruskej armády na ukrajinské mestá.

Dodala, že situáciu pozorne sleduje a je v kontakte s poľskými úradmi, partnermi a spojencami.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť a najsilnejší možný odkaz o podpore a solidarite s Poľskom a našimi ukrajinskými priateľmi," uviedla šéfka eurokomisie na Twitteri.

Predseda Európskej rady Charles Michel - rovnako zo summitu G20 - uistil Poliakov o plnej jednote a solidarite EÚ a podpore Poľska a vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí.

"Som šokovaný správami o raketách alebo inej munícii, ktorá zabila ľudí na poľskom území," vyhlásil Michel.

Informoval, že v stredu (16.11.) navrhne koordinačné stretnutie s vedúcimi predstaviteľmi členských krajín EÚ, ktorí sú na Bali na summite G20.

Dodal, že je v kontakte s poľskými orgánmi, členmi Európskej rady a ďalšími spojencami EÚ.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v prvej reakcii uviedol, že už v tejto veci hovoril s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

"Vyjadril som mu sústrasť nad stratami ľudských životov. NATO monitoruje situáciu a spojenci sa radia v úzkom formáte. Je dôležité, aby boli preukázané všetky skutočnosti," odkázal na Twitteri.

V Poľsku prišli v utorok popoludní o život dvaja ľudia po výbuchu v sušičke obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Poľské orgány preverujú rôzne verzie incidentu, vrátane toho, že došlo k výbuchu bojovej rakety.

Vrcholní predstavitelia Poľska sa v súvislosti s "krízovou situáciou" zišli na mimoriadnom zasadnutí.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)