Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ na mimoriadnom zasadnutí rokovali aj o vzťahoch s Ruskom

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vpravo), predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo) a rakúsky kancelár Sebastian Kurz počas mimoriadneho summitu členských štátov EÚ v Bruseli v pondelok 24. mája 2021. Foto: TASR/AP

Európska rada opäť zasadne v priebehu utorka. Očakáva sa, že sa bude venovať aj koronavírusovej pandémii a boju proti klimatickým zmenám.

Brusel 25. mája (TASR) - Lídri 27 členských štátov EÚ sa na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady venovali okrem situácii v Bielorusku aj vzťahom Únie s Ruskom a Britániou. V noci na utorok o tom informovali na tlačovej konferencii predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

"Lídri Európskej rady konali rázne v reakcii na poburujúce kroky bieloruského režimu. Uzatvárame náš vzdušný priestor pre lety bieloruských leteckých spoločností a vyzývame letecké spoločnosti EÚ, aby nelietali nad touto krajinou. Ďalšie hospodárske sankcie predstavíme čoskoro," napísala Leyenová na Twitteri.



Šéfka eurokomisie zároveň vyzvala bieloruské úrady, aby Ramana Prataseviča a jeho priateľku Sofiu Sapegovú prepustili z väzby.

"Únos. Letecké pirátstvo. Zahrávanie sa so životmi nevinných civilistov. Stačilo. Pratasevič a Sapegová musia byť prepustení," napísal na Twitteri Charles Michel



Leyenová ďalej uviedla, že EÚ je konzistentná vo svojom prístupe k Rusku, ktoré podľa nej pokračuje v napádaní európskych záujmov a hodnôt. Leyenová však zároveň pripomenula, že Rusko je pre Úniu dôležitým partnerom v oblasti obchodu aj riešení regionálnych otázok. Európska komisia v tejto súvislosti predstaví v júni správu o stave diplomatických vzťahov s Ruskom, dodala.

Predmetom diskusií boli aj európsko-britské vzťahy. Leyenová ocenila, že lídri EÚ sa opäť vyslovili za riešenie problémov na základe ustanovení Dohody o vystúpení, Dohody o obchode a spolupráci a Protokolu o Írsku.

"Protokol (o Írsku) je jediným riešením na zabezpečenie mieru a stability v Severnom Írsku. Spolu so Spojeným kráľovstvom je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sme tam znížili napätie. Hľadáme praktické riešenia, ktoré by minimalizovali narušenie ekonomického života v Severnom Írsku," napísala Leyenová na Twitteri.



Európska rada opäť zasadne v priebehu utorka. Očakáva sa, že sa bude venovať aj koronavírusovej pandémii a boju proti klimatickým zmenám.

Bieloruské úrady v nedeľu pre údajnú bezpečnostnú hrozbu za použitia vojenskej stíhačky prinútili na letisku v Minsku núdzovo pristáť civilné lietadlo, aby následne zadržali bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube. Spolu s ním zadržali aj jeho priateľku Sofiu Sapegovú.