Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ jednomyseľne odobrili novú dohodu o brexite

Protibrexitový demonštrant Steve Bray pod dáždnikom so zástavou EÚ počas protestu pred britským parlamentom v Londýne 17. októbra 2019. Foto: TASR/AP

V záveroch zo summitu sa uvádza, že hlavy vlád a štátov EÚ vyzvali ostatné inštitúcie Únie (Európsku komisiu, Európsky parlament a Radu EÚ), aby dohoda mohla začať platiť od 1. novembra.

Brusel 17. októbra (TASR) - Vedúci predstavitelia 27 členských štátov EÚ vo štvrtok popoludní na zasadnutí Európskej rady jednomyseľne schválili revidovanú dohodu o brexite. Tú teraz musí ratifikovať Európsky parlament a poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu.

V záveroch zo summitu sa uvádza, že hlavy vlád a štátov EÚ vyzvali ostatné inštitúcie Únie (Európsku komisiu, Európsky parlament a Radu EÚ), aby prijali potrebné opatrenia na zabezpečenie toho, aby pozmenená dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie mohla začať platiť od 1. novembra.

Muž má oblečené nohavice v dizajne vlajky Európskej únie počas demonštrácie odporcov brexitu 17. októbra 2019 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


Premiéri a prezidenti zároveň zdôraznili, že si po brexite želajú "čo najbližšie partnerstvo so Spojeným kráľovstvom" - v súlade s politickou deklaráciou, ktorá je sprievodným dokumentom dohody o brexite.

Lídri európskej "dvadsaťsedmičky" sa zároveň oficiálne poďakovali hlavnému vyjednávačovi EÚ pre brexit Michelovi Barnierovi za jeho úsilie a snahy udržať jednotu "zostávajúcich" členských krajín počas celého procesu rokovaní o brexite.

Britský premiér Boris Johnson sa zaviazal, že 31. októbra Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ, ako aj z Európskej spoločnosti pre atómovú energiu (Euratom). Vo štvrtok spresnil, že dohoda, ktorú sprostredkovali vyjednávači oboch strán, znamená, že nie je potrebný žiadny ďalší odklad brexitu.

Na splnenie svojich sľubov však potrebuje ústretovosť britského parlamentu, ktorý bude kvôli tejto dohode mimoriadne zasadať v sobotu 19. októbra. Pôvodnú "rozvodovú dohodu", ktorú podpísala Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová v novembri 2018, britskí zákonodarcovia trikrát zamietli.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)