Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ odsúdili uznanie DĽR a LĽR, Únia zavedie sankcie voči Rusku

Kombo snímka. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell ešte pred Putinovým vyhlásením uviedol, že EÚ je "pripravená zareagovať" sankciami.

Brusel 21. februára (TASR) - Lídri Európskej únie v pondelok odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny - Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR).

Predstavitelia EÚ varovali, že spoločne so svojimi spojencami na tento krok zareagujú tvrdo a odhodlane, píše agentúra AFP.

"Uznanie nezávislosti dvoch separatistických republík na Ukrajine je jasným porušením medzinárodného práva, územnej celistvosti Ukrajiny a minských dohôd," uviedli na Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

"EÚ a jej partneri zareagujú jednotne, tvrdo a odhodlane v rámci solidarity s Ukrajinou," zdôraznili lídri EÚ v príspevku na sociálnej sieti.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell ešte pred Putinovým vyhlásením uviedol, že EÚ je "pripravená zareagovať" sankciami, ak dôjde zo strany Ruska k uznaniu DĽR a LĽR za nezávislé štáty.

EÚ ohlásila prijatie sankcií voči Rusku za uznanie separatistických oblastí


Európska únia ohlásila, že zavedie sankcie voči jednotlivcom zapojeným do "nezákonného aktu" uznania separatistických oblastí na východe Ukrajiny - Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska za nezávislé štáty.

V spoločnom vyhlásení to uviedli šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Uznanie nezávislosti dvoch samozvaných separatistických republík na Ukrajine je "jasným porušením medzinárodného práva". Euroblok "zareaguje sankciami", zdôraznili lídri EÚ.

"Únia opakuje svoju neochvejnú podporu pre nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc," uviedli Leyenová a Michel.