Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ sa dohodli na čiastočnom embargu na ruskú ropu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na obrazovke) sa prihovára z Kyjeva počas dvojdňového mimoriadneho summitu prezidentov a premiérov krajín Európskej únie o vojne na Ukrajine a energetickej situácii v EÚ 30. mája 2022 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri oznámil, že dohoda sa vzťahuje na dve tretiny ropy dovážanej z Ruska.

Brusel 31. mája (TASR) - Lídri členských krajín EÚ sa v pondelok neskoro večer na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Toto embargo sa vzťahuje len na ruskú ropu dovezenú po mori. Povoľuje dočasné výnimky pre dodávky prostredníctvom potrubia, píše AP. Predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri oznámil, že dohoda sa vzťahuje na dve tretiny ropy dovážanej z Ruska. Toto opatrenie označil za prerušenie obrovského zdroja financií pre ruskú vojnovú mašinériu. "Maximálny tlak na Rusko s cieľom ukončiť vojnu," napísal.

Európska únia už voči Rusku od začiatku invázie na Ukrajine prijala päť balíkov sankcií, pripomína AP. Tie zasiahli viac ako 1000 osôb vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina a predstaviteľov ruskej vlády, pro-kremeľských oligarchov, banky i oblasť uhoľného priemyslu.

Členským krajinám sa však nedarilo vyrokovať kompromis pre prijatie šiesteho sankčného balíka voči Rusku, ktorý sa týka aj embarga na dovoz ruskej ropy. Voči tomuto návrhu bojovalo najmä Maďarsko, pripomína AP.