Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ zvažujú viac obmedzení na hraniciach, dôvodom mutácia vírusu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) a predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Otázky bezpečnosti hraníc a zdravotnej politiky sú na základe princípov EÚ vecou, o ktorej rozhodujú členské štáty samostatne.

Brusel 22. januára (TASR) - Lídri krajín EÚ vo štvrtok večer počas mimoriadneho summitu formou videokonferencie hovorili o potrebe prijať viac opatrení na boj proti šíreniu nových a infekčnejších variantov koronavírusu a o stratégii očkovania.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel počas spoločnej tlačovej konferencie po skončení summitu uviedli, že lídri 27-člennej Únie sa dohodli na tom, že zvážia obmedzenie nepodstatnených ciest cez vnútorné hranice. Obaja však zdôraznili, že je potrebné chrániť fungovanie jednotného trhu EÚ a zaistiť voľný pohyb dôležitých cezhraničných pracovníkov.

V rámci videokonferencie boli premiéri a prezidenti upovedomení riaditeľkou Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Andreou Ammonovou, že je nevyhnutné prijať okamžité kroky na zabránenie novej vlne hospitalizácií a úmrtí z dôvodu nových mutácií koronavírusu, ktoré sa rýchlo šíria. Ammonová upozornila, že obeťami nových mutácií by sa mohli stať hlavne ľudia vo vyššom veku.

"Od každého nepodstatného cestovania by sa malo dôrazne odrádzať, a to v rámci krajiny a samozrejme mimo hraníc," uviedla von der Leyenová. To sa netýka nákladnej dopravy, ktorá zabezpečuje obchodné toky, drží nad vodou ekonomiku a udržiava pri živote dodávateľské reťazce. Ako však upozornil Michel, aj v tejto oblasti je potrebné zvážiť obmedzenia. Na limitovanie ciest, ktoré nie sú nevyhnutné, bude podľa jeho slov potrebné prijať dodatočné reštriktívne opatrenia.

Otázky bezpečnosti hraníc a zdravotnej politiky sú na základe princípov EÚ vecou, o ktorej rozhodujú členské štáty samostatne, pripomenula agentúra AFP.

Účastníci videosummitu hovorili nielen o ďalších možných hraničných obmedzeniach, ale aj o potrebe lepšieho sledovania šírenia mutácií vírusu a o zlepšení koordinácie karanténnych opatrení, aby nedošlo k ďalšiemu nárastu úmrtí naprieč krajinami EÚ a zabezpečení dostatku vakcín.

Lídri mali ešte pred summitom k dispozícii údaje, že od začiatku pandémie zomrelo na príčiny súvisiace s COVID-19 okolo 400.000 občanov EÚ. Príslušná štúdia upozornila najmä na nové varianty vírusu pochádzajúce z Británie, Brazílie či Južnej Afriky. Ammonová v tejto súvislosti politikov vyzvala, aby na národnej úrovni urýchlili očkovanie vysoko rizikových skupín obyvateľstva a pripravili národné systémy zdravotnej starostlivosti na ďalší nápor pacientov.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz Európsku agentúru pre lieky (EMA) vyzval, aby urýchlila svoj schvaľovací proces a umožnila rýchlu distribúciu vakcín aj od firmy AstraZeneca. "EMA musí pracovať vo dne v noci," uviedol Kurz podľa tlačovej agentúry AP a dodal, že s jeho názorom, že je potrebné "rýchle a nebyrokratické rozhodnutie" súhlasia mnohí ďalší lídri členských krajín.

V priebehu summitu prišiel oznam, že členské štáty EÚ sa jednomyseľne dohodli na spoločnom rámci pre použitie rýchlych antigénových testov a na vzájomnom uznávaní ich výsledkov. Cieľom je uľahčiť cezhraničný pohyb osôb, sledovanie šírenia vírusu a jeho účinná liečba. Podľa oficiálneho vyhlásenia Rady EÚ ide o "ústredný nástroj, ktorý pomôže zmierniť šírenie vírusu a prispeje k hladkému fungovaniu vnútorného trhu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)