Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lídri Francúzska, Nemecka a Británie sa chcú stretnúť s Erdoganom

Na snímke z tureckej strany hraníc, dym stúpa počas pokračujúcich sporadických bojov medzi tureckými silami a kurdskými bojovníkmi v severosýrskom pohraničnom meste Ras al-Ajn v piatok 18. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Macron zároveň uviedol, že tureckú operáciu proti kurdským bojovníkom na severe Sýrie považuje za šialenstvo.

Brusel 18. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok po stretnutí lídrov EÚ v Bruseli oznámil, že sa s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Borisom Johnsonom čoskoro stretnú s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ako informovala agentúra AFP, Macron chce tureckého prezidenta v súvislosti s vojenskou ofenzívou Ankary v Sýrii konfrontovať na decembrovom summite NATO v Londýne.

Macron zároveň uviedol, že tureckú operáciu proti kurdským bojovníkom na severe Sýrie považuje za "šialenstvo". Taktiež opätovne zdôraznil, že zahraničných bojovníkov z teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí mohli utiecť zo zadržiavacích stredísk v Sýrii a ísť do Iraku, by mali zatknúť a postaviť pred tamojší súd.

Dodal, že francúzski členovia IS, ktorí by sa mohli dostať do Turecka na ceste do Francúzska, budú podľa dohody o spolupráci medzi Francúzskom a Tureckom zatknutí a súdení vo Francúzsku.

Predseda Európskej rady Donald Tusk po skončení summitu EÚ uviedol, že takzvané prímerie v Sýrii je v skutočnosti "záujem o kapituláciu Kurdov". Zároveň vyzval Turecko, aby svoju operáciu na severe Sýrie okamžite ukončilo.

Ankara pristúpila k ofenzíve na severovýchode Sýrie 9. októbra po tom, ako sýrski Kurdi náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Erdoganom v Ankare. Turecko sa ňou zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny.