Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Lídri G20 sa zaviažu k financovaniu spravodlivej distribúcie vakcín

Na snímke saudskoarabský kráľ Salmán (v pozadí uprostred) počas virtuálneho summitu skupiny G20, ktorý hostí Saudská Arábia v Rijáde v sobotu 21. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Lídri G20 by mali podporiť multilaterálne rozvojové banky, aby zvýšili svoje úsilie pri pomoci krajinám vysporiadať sa krízou.

Rijád 22. novembra (TASR) - Lídri G20 sa v nedeľu zaviažu, že zaplatia za spravodlivé rozdelenie vakcín, liekov a testov na nový koronavírus vo svete tak, aby chudobnejšie krajiny neboli opomenuté, píše sa v návrhu komuniké virtuálneho summitu skupiny, ktorý cez víkend hostí Saudská Arábia. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

"Nebudeme šetriť úsilím, aby sme zaistili, že budú rovnako dostupné pre všetkých ľudí, čo je v súlade so záväzkami členov podnecovať inovácie... Uvedomujeme si úlohu rozsiahlej imunizácie ako globálneho verejného blaha," cituje Reuters návrh komuniké.
Na snímke svetový lídri počas virtuálneho summitu skupiny G20, ktorý hostí Saudská Arábia v Rijáde v sobotu 21. novembra 2020.
Foto: TASR/AP

Lídri G20 sa takisto majú zaviazať, že využijú všetky dostupné nástroje politiky na ochranu životov, pracovných miest a príjmov a zároveň podporia multilaterálne rozvojové banky, aby zvýšili svoje úsilie pri pomoci krajinám vysporiadať sa krízou.

Návrh tiež vyzýva súkromných veriteľov, aby sa zapojili do moratória na splácanie dlhov chudobnejších krajín, ktoré má skupina G20 v úmysle predĺžiť minimálne do polovice roku 2021.