Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Skupina G7 a EÚ varovali spoločne Rusko pred anexiou polostrova Krym

Krymský Tatár drží transparent počas protestu pred miestnou vládnou budovou v krymskom Simferopoli 26. februára 2014. Foto: TASR/AP

V spoločnom vyhlásení apelovali na ruskú vládu, aby zastavila svoje snahy o zmenu štatútu Krymu, ktoré sú v rozpore s ukrajinskými zákonmi i medzinárodným právom.

Štrasburg 12. marca (TASR) - Lídri skupiny siedmich ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta (G7) a Európskej únie dnes vyzvali Rusko, aby zastavilo všetky snahy o zmenu stavu na Kryme. A upozornili Moskvu, že úvahy o možnej anexii Krymu sú v rozpore s ukrajinským i medzinárodným právom. Na pôde Európskeho parlamentu o tom informoval predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

"My, predstavitelia Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Veľkej Británie a Spojených štátov, predseda Európskej rady a predseda Európskej komisie, apelujeme na Ruskú federáciu, aby zastavila všetko úsilie smerujúce k zmene stavu na Kryme," uviedli v spoločnom vyhlásení.

"Vyzývame Ruskú federáciu, aby okamžite zastavila opatrenia na podporu referenda na území Krymu, týkajúceho sa statusu polostrova, čo je v priamom rozpore s Ústavou Ukrajiny."

G7 a EÚ upozornili, že referendum nebude mať žiadny právny účinok. A dodali, že uskutočnenie referenda by bolo chybným procesom vzhľadom na zastrašujúcu prítomnosť ruských vojsk na Kryme a na to, že nebol dostatočný čas na jeho prípravu

"S ohľadom na uvedené dôvody, neuznáme výsledky pripravovaného referenda," upozornili Moskvu najvyšší predstavitelia EÚ a G7.

V oficiálnom stanovisku varovali Rusko, že jeho anexia Krymu by bola jasným porušením Charty Organizácie Spojených národov, porušením záväzkov Moskvy v rámci Helsinského záverečného aktu a aj záväzkov voči Ukrajine daných v Zmluve o priateľstve, spolupráci a partnerstve z roku 1997 ako aj v rámci Budapeštianskeho memoranda z roku 1994.

Krymské referendum bude mať nepriaznivý dopad na jednotu, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny, upozornili lídri G7 a EÚ, pričom anexia Krymu bude predstavovať vážne dôsledky pre právny poriadok chrániaci jednotu a zvrchovanosť všetkých štátov.

"Vyzývame Ruskú federáciu , aby zmiernila konflikt na Kryme a v iných častiach Ukrajiny a okamžite stiahla svoje sily späť do posádok, začala priame rokovania s vládou Ukrajiny a aby využila ponuky na medzinárodné sprostredkovanie riešenia tejto situácie," uvádza sa v spoločnej výzve politikov z G7 a EÚ.

Politici podpísaní pod spoločné vyhlásenie pripomenuli ruskej strane, že sú rozhodnutí pozastaviť svoju účasť na príprave summitu G8 (G7 a Rusko) v Soči, kým Rusko nezmení svoje smerovanie v súvislosti s ukrajinskou krízou.