Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lídri G7 sa v nedeľu spoja so Zelenským

Na videosnímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí 26. apríla 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident bude podľa hovorkyne nemeckej vlády informovať o aktuálnej situácii vo svojej krajine.

Berlín 6. mája (TASR) - Lídri siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) sa v nedeľu 8. mája prostredníctvom videokonferencie spoja s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Oznámila to v piatok hovorkyňa vlády Nemecka, ktoré v súčasnosti skupine G7 predsedá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz absolvuje tretiu videokonferenciu so svojimi partnermi z G7 od začiatku tohto roka," povedala hovorkyňa Christiane Hoffmannová. Pripomenula, že 8. máj je "historický dátum pripomínajúci koniec druhej svetovej vojny v Európe".

Témami videokonferencie budú podľa jej slov súčasné záležitosti, najmä situácia na Ukrajine. "Na konferencii sa zúčastní aj ukrajinský prezident (Volodymyr) Zelenskyj a bude informovať o aktuálnej situácii vo svojej krajine," povedala.

Americký prezident Joe Biden v stredu ohlásil, že v nasledujúcich dňoch chce s partnermi zo skupiny G7 rokovať o ďalších sankciách voči Moskve. Skupinu G7 tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA.