Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lídri G7 sa zaviazali ekonomicky poškodiť Rusko za inváziu na Ukrajinu

Zľava britský premiér Boris Johnson, americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia lídrov skupiny G7 v rámci summitu G7 na zámku Elmau v nemeckom meste Krün pri Garmisch-Partenkirchene 28. júna 2022. Foto: TASR/AP

Spojené štáty chcú napríklad zaviesť cenový strop na ruskú ropu, aby znemožnili Rusku zarábať na vysokých cenách surovín.

Berlín 28. júna (TASR) - Lídri siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7 sa v spoločnom vyhlásení zaviazali, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny "tak dlho, ako to bude potrebné" a že zároveň budú naďalej ekonomicky trestať Rusko za vojenskú inváziu. V hre je aj ďalšie rozšírenie sankcií voči Moskve. Cieľom je zníženie príjmov Ruskej federácie z predaja energetických surovín či zlata. Informovala o tom agentúra AP.

"Budeme pokračovať v uvaľovaní tvrdých a dlhodobých sankcií voči Rusku, aby sme túto vojnu pomohli ukončiť," píše sa v záverečnom komuniké.

Spojené štáty chcú napríklad zaviesť cenový strop na ruskú ropu, aby znemožnili Rusku zarábať na vysokých cenách surovín. V záverečnom komuniké sa krajiny G7 zaviazali, že preveria možnosti takýchto "dodatočných opatrení". Británia, Japonsko, Kanada a Spojené štáty počas summitu oznámili, že zakážu dovoz ruského zlata. Lídri ďalších európskych krajín sú tomu tiež naklonené. Pred konečným rozhodnutí však musí padnúť rozhodnutie na celoeurópskej úrovni.

Lídri sa tiež dohodli na zintenzívnení pomoci krajinám postihnutým nedostatkom potravín v súvislosti s ruskou blokádou vývozu ukrajinského obilia.