Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lídri Japonska a USA sa dohodli na vystupňovaní tlaku na Severnú Kóreu

Japonský premiér Šinzó Abe, archívne foto. Foto: TASR/AP

Bol to už tretí telefonický rozhovor medzi dvoma lídrami odkedy Pchjongjang v utorok 29. augusta odpálil balistickú strelu, ktorá preletela ponad Japonsko.

Tokio 3. septembra (TASR) - Japonský premiér Šinzó Abe a americký prezident Donald Trump sa dohodli na vystupňovaní tlaku na Severnú Kóreu v snahe prinútiť samotársky režim zmeniť svoju politiku, informovala agentúra DPA.

"Úplne sme sa zhodli na tom, že musíme dôkladne koordinovať naše kroky medzi sebou, ako aj s Južnou Kóreou, a úzko spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom, aby sme zvýšili tlak na Severnú Kóreu a primäli ju k zmene politiky," povedal Abe dnes ráno novinárom po telefonickom rozhovore s Trumpom.

Bol to už tretí telefonický rozhovor medzi dvoma lídrami odkedy Pchjongjang v utorok 29. augusta odpálil balistickú strelu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu takmer 1200 kilometrov od ostrova Hokkaido.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA potvrdila, že na odpal balistickej strely stredného doletu typu Hwasong-12 dohliadal osobne severokórejský vodca Kim Čong-un. Agentúra dodala, že išlo o test zameraný proti prebiehajúcim spoločným manévrom juhokórejskej a americkej armády.