Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lídri krajín NATO vyjadrili obavy z Číny a Ruska

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (zelené šaty) pózuje s ostatnými hlavami štátov a vlád členských krajín NATO počas summitu NATO v Bruseli v pondelok 14. júna 2021. Foto: TASR/AP

Čína sa k nám približuje. Vidíme ju v kyberpriestore, v Afrike, v Arktíde, vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Brusel 14. júna (TASR) - Rusko a Čína sú vnímané ako hrozba pre záujmy spojencov zo Severoatlantickej aliancie. Pred začiatkom summitu NATO v Bruseli to uviedli prezidenti a premiéri viacerých členských krajín tohto zoskupenia.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg upriamil pozornosť na vojenské aktivity Pekingu v Juhočínskom mori či na čínsku globálnu stratégiu investícií do kľúčovej infraštruktúry iných krajín, čomu sa podľa neho musia spojenci brániť spoločne.

"Čína sa k nám približuje. Vidíme ju v kyberpriestore, v Afrike, v Arktíde. Vidíme tiež, že Čína vo veľkej miere investuje do našej vlastnej kritickej infraštruktúry a snaží sa ju ovládať," vyhlásil Stoltenberg.

Podľa jeho slov je spolupráca s Čínou nevyhnutná v otázkach, ako sú globálna kontrola zbraní a boj proti klimatickým zmenám.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na summit NATO v Bruseli v pondelok 14. júna 2021.
Foto: TASR/AP


Varoval však pred postupujúcou vojenskou expanziou Číny, ktorá podľa neho intenzívne investuje do nových vojenských kapacít vrátane jadrových zbraní a pokročilých zbraňových systémov. Ide pritom o mocnosť, ktorá nezdieľa hodnoty NATO v oblasti rešpektovania ľudských práv a demokratických princípov, pripomenul Stoltenberg.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj nórska premiérka Erna Solbergová, ktorá označila za dôležité, aby sa NATO ozvalo vždy, keď nesúhlasí s krokmi Číny.

Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že už je najvyšší čas, aby Aliancia upriamila pozornosť na kroky Pekingu a spoločne na ne reagovala.

Kanadský premiér Justin Trudeau (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas bilaterálneho stretnutia v rámci summitu NATO v Bruseli v pondelok 14. júna 2021.
Foto: TASR/AP


Britský premiér Boris Johnson v tejto súvislosti zdôraznil, že nikto v NATO nechce "studenú vojnu" s Čínou, ale vyslovil sa za nový strategický prístup spojencov k tejto veľmoci.

Poľsko a pobaltské krajiny pred summitom upozorňovali skôr na hrozby prichádzajúce z Ruska. Poľský prezident Andrzej Duda v Bruseli zdôraznil význam prítomnosti NATO vo východnej Európe a vyjadril nádej, že dôjde ešte k jej ďalšiemu posilneniu. Duda o tejto otázke hovoril aj počas bilaterálnych rozhovorov s americkým prezidentom Joeom Bidenom a britským premiérom Borisom Johnsonom.

Separátne rokovania s Bidenom mali aj lídri Estónska, Litvy a Lotyšska. "V nepokojných časoch musia demokracie držať pohromade," uviedol po tomto stretnutí litovský prezident Gitanas Nausda na Twitteri.

Vyslovil sa tiež za posilnenie prítomnosti NATO na východnom krídle aliancie, ako aj za väčšiu podporu pre prístupové ambície Ukrajiny a Gruzínska. "Vidíme ďalšie hrozby prichádzajúce z východu, ktoré súvisia s agresívnym správaním Ruska a nedávno aj Bieloruska," upozornil Nausda. Podľa jeho slov je badateľné úsilie Ruska "o prehltnutie" Bieloruska, čo označil za "veľmi nebezpečný vývoj".

Podľa vyhlásenia Bieleho domu Biden na stretnutí s pobaltskými lídrami "zdôraznil silnú americkú podporu" pre zaistenie ich bezpečnosti, píše agentúra AP.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)