Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Lídri NATO sa dohodli na posilnení obrany vo východnej časti aliancie

Na snímke v pozadí druhá sprava slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, dole v popredí zľava americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson počas príchodu na summit NATO, na ktorom sa bude diskutovať o ruskej invázii na Ukrajinu v sídle NATO v Bruseli 24. marca 2022. Foto: TASR/AP

Vojenská jednotka NATO v Bulharsku bude mať už viac ako tisíc vojakov, Spojené štáty ju podporia dodávkou obrnených bojových vozidiel Stryker.

Brusel 24. marca (TASR) - Lídri členských krajín NATO sa vo štvrtok dohodli na posilnení obrany východného krídla Aliancie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z webovej stránky stanice BBC.



"Uskutočňujeme všetky kroky a prijímame rozhodnutia s cieľom zaistiť bezpečnosť a ochranu našich spojencov naprieč celou oblasťou," uviedli v spoločnom vyhlásení lídri členských krajín po štvrtkovom mimoriadnom summite v Bruseli.
Na snímke v pozadí druhá sprava slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, dole v popredí sprava americký prezident Joe Biden a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas príchodu na summit NATO, na ktorom sa bude diskutovať o ruskej invázii na Ukrajinu v sídle NATO v Bruseli 24. marca 2022.
Foto: TASR/AP

NATO v reakcii na kroky Ruska aktivuje obranné plány, rozmiestňuje sily rýchlej reakcie NATO (NRF), umiestňuje 40.000 vojakov na východnom krídle Aliancie - spoločne s podporou leteckých a námorných síl. Členské krajiny takisto vytvoria štyri nové bojové skupiny vo východnej časti Aliancie v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku.

Predstavitelia členských krajín NATO takisto odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu a ruského prezidenta Vladimira Putina vyzvali, aby vojnu okamžite zastavil a stiahol svoje vojenské sily z Ukrajiny. Bielorusko požiadali, aby zastavilo svoju spoluúčasť - na základe rezolúcie Valného zhromaždenia OSN z 2. marca, ktorá odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine.