Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Lídri stredoázijských krajín sú znepokojení situáciou v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedúci predstavitelia Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu sa stretli v letovisku Avaza na brehu Kaspického mora.

Ašchabad 6. augusta (TASR) - Lídri piatich stredoázijských krajín v piatok vyjadrili znepokojenie nad nestabilitou šíriacou sa z Afganistanu a diskutovali o možnostiach spoločnej reakcie na potenciálne bezpečnostné hrozby. Informovala o tom agentúra AP.

Vedúci predstavitelia Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu sa stretli v letovisku Avaza na brehu Kaspického mora. V spoločnom vyhlásení po skončení rokovania uviedli, že "rýchle vyriešenie situácie v Afganistane je kľúčovým faktorom zachovania a posilnenia bezpečnosti a stability v Strednej Ázii".

Turkménsky prezident Gurbanguly Berdimuhamedow poznamenal, že cieľom rokovaní bolo posilnenie regionálnej spolupráce.

Tadžický prezident Emomali Rachmon vyhlásil, že "stiahnutie amerických a spojeneckých jednotiek z Afganistanu výrazne zhoršilo vojenskú a politickú situáciu v krajine". Podľa neho vyše 2000 afganských vojakov utieklo z Afganistanu do Tadžikistanu.
Na archívnej snímke Šavkat Mirzijojev
Foto: TASR/AP

Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev zdôraznil, že stabilita v Strednej Ázii závisí od situácie v nepokojnej islamskej republike. "Bezpečnosť a stabilný rozvoj závisia od politického urovnania v Afganistane".

Ruská federácia, ktorá má podpísaný bezpečnostný pakt so stredoázijskými krajinami, na základe ktorého má vojenské základne v Tadžikistane aj Kirgizsku, prisľúbilo, že týmto krajinám poskytne vojenskú pomoc na odrazenie všetkých potenciálnych hrozieb prichádzajúcich z Afganistanu.

V piatok ruské a uzbecké jednotky ukončili spoločné vojenské cvičenie, na ktorom sa zúčastnilo 1500 vojakov. Ďalšie vojenské cvičenie ruských, tadžických a uzbeckých jednotiek sa začalo vo štvrtok v Tadžikistane pri hraniciach s Afganistanom. Tam trénuje 2500 vojakov.

Zástupca riaditeľky informačného a tlačového odboru ruského rezortu diplomacie Alexandr Bikantov povedal, že situácia v Afganistane sa zhoršuje, ale Rusko sa aj za týchto okolností snaží dosiahnuť začatie mierových rozhovorov. Tie sú naplánované na 11. augusta v katarskej Dauhe.