Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Lídri strán v ČR sa v piatok napoludnie stretnú v rozhlasovej debate

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Poslednú debatu na najväčších celoplošných staniciach odvysielala vo štvrtok TV Nova.

Praha 8. októbra (TASR) - Predvolebné debaty v Česku vyvrcholia v piatok napoludnie diskusiou hlavných politických lídrov v Českom rozhlase (ČRo). Zástupcovia ôsmich strán, hnutí alebo koalícií s najvyššími preferenciami sa stretnú naživo o 12.00 h. Debata sa skončí minútu pred začiatkom hlasovania, teda o 13:59 h. České verejnoprávne médium o tom informovalo na svojom spravodajskom portáli iRozhlas.cz.

Posledný predvolebný súboj bude rozhlas súbežne vysielať na dvoch staniciach. Takmer dvojhodinová diskusia sa odohrá za účasti publika. Do superdebaty boli pozvaní tí lídri strán, ktorým prieskumy z uplynulých troch mesiacov v priemere prisudzovali viac ako tri percentá hlasov. Rozhlas pozval Andreja Babiša (ANO), Petra Fialu (SPOLU), Ivana Bartoša (Piráti a starostovia), Tomia Okamuru (SPD), Vojtěcha Filipa (KSČM), Roberta Šlachtu (Prísaha), Jana Hamáčka (ČSSD) a Zuzanu Majerovú Zahradníkovú (Trikolóra). Debatu bude moderovať riaditeľ spravodajstva ČRo Jan Pokorný.

Poslednú debatu na najväčších celoplošných staniciach odvysielala vo štvrtok TV Nova. Superdebata na obrazovkách verejnoprávnej Českej televízie (ČT) sa uskutočnila v stredu večer. Po prvý raz v histórii českých televíznych debát kládla otázky aj umelá inteligencia nazvaná Matylda. Otázky boli sformulované na základe politických programov jednotlivých kandidátov a ich životopisov. Napríklad súčasného premiéra Andreja Babiša sa Matilda spýtala na jeho víziu budúcnosti.

V piatok popoludní sa v Českej republike oficiálne začínajú voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu (PS PČR). Volebné miestnosti sa otvoria o 14.00 h a voliči budú môcť svoj hlas odovzdať do 22.00 h. Voľby v ČR sú však dvojdňové - občania môžu hlasovať aj v sobotu od 8.00 h do 14.00 h. Pôjde v poradí o ôsme parlamentné voľby od vzniku samostatnej Českej republiky.