Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Lídri stredoázijských štátov rokujú aj o situácii v Afganistane

Na archívnej snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Generál Gerasimov vo štvrtok na rokovaniach v Avaze vyhlásil, že hlavná hrozba pre stredoázijský región prichádza z Afganistanu, Moskva preto zvyšuje dodávky zbraní do tohto regiónu.

Avaza 6. augusta (TASR) - Lídri piatich stredoázijských krajín sa v piatok zišli v Turkménsku na summite, na ktorom je jednou z hlavných tém situácia v susednom Afganistane.

Ako informovala agentúra AFP, rozhovory v meste Avaza na pobreží Kaspického mora sa konajú v čase, keď sa afganské vládne sily snažia zastaviť fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré v uplynulých týždňoch ovládlo časť vidieka i provincie susediace s bývalými sovietskymi republikami - Tadžikistanom, Turkménskom a Uzbekistanom.

V Tadžikistane a Uzbekistane, v oblastiach pri hraniciach s Afganistanom, sa od štvrtka koná spoločné cvičenie armád týchto štátov s Ruskom, na ktorom je prítomný aj náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov.

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexandr Bikantov vo štvrtok na brífingu v Moskve vyhlásil, že "ofenzíve radikálneho hnutia Taliban v Afganistane dochádza dych, chýbajú mu zdroje na dobytie veľkých miest vrátane Kábulu".

Podľa neho sa vládnym silám podarilo získať kontrolu nad viacerými regiónmi, ktoré predtým dobyl Taliban. Bikantov zároveň podľa agentúry TASS poznamenal, že afganské vládne jednotky nie sú schopné vyrovnať sa s náporom Talibanu, lebo ich bojaschopnosť "zostáva na nízkej úrovni". Zaznamenané boli aj "prípady hromadného presunu vojenského personálu (z Afganistanu) na územie Uzbekistanu a Tadžikistanu". Bikantov dodal, že dobrovoľnícke oddiely podporujúce vládne jednotky sa tiež nevyznačujú vysokou bojaschopnosťou.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vo štvrtok vyhlásil, že v prípade priamej agresie z afganského územia je Rusko pripravené zapojiť do ochrany hraníc štátov Organizácie Dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) svoje vojenské základne v Tadžikistane a Kirgizsku.

Agentúra AFP poznamenala, že Taliban trvá na tom, že nemá žiadne plány pre strednú Áziu a keďže sa považuje za subjekt, ktorý bude viesť budúcu vládu, nadviazal oficiálne kontakty s Uzbekistanom aj Turkménskom. Analytici však podľa AFP tvrdia, že rastúce bezpečnostné vákuum v Afganistane môže predstavovať hrozbu pre strednú Áziu.

Generál Gerasimov vo štvrtok na rokovaniach v Avaze vyhlásil, že hlavná hrozba pre stredoázijský región prichádza z Afganistanu, Moskva preto zvyšuje dodávky zbraní do tohto regiónu.

Podľa Bikantova sa situácia v Afganistane zhoršuje, ale Rusko sa aj za týchto okolností snaží dosiahnuť začatie "zásadných mierových rozhovorov". Tie sú naplánované na 11. augusta v katarskej Dauhe.

AFP konštatovala, že výročný summit, ktorý sa koná v Avaze, je vzácnym prípadom, keď sa stredoázijské štáty schádzajú na rokovaniach bez mocností mimo regiónu, ako sú Rusko, Čína alebo Spojené štáty.