Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Liek proti covidu od Mercku možno schvália pred koncom roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Molnupiravir je antivirotikum, ktoré má upraviť RNA vírusu tak, aby mu zabránilo sa množiť.

Washington 13. septembra (TASR) - Americká farmaceutická spoločnosť Merck & Co. v pondelok uviedla, že molnupiravir, jej antivirotické liečivo proti ochoreniu COVID-19, by mohlo byť v USA schválené na núdzové použitie ešte pred koncom tohto roka. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Poviem iba, že náš program napreduje dobre a očakávame, že klinické dáta budeme mať k dispozícii v druhej polovici roka," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Robert Davis.

Merck spolu s farmaceutickou spoločnosťou Ridgeback Biotherapeutics v súčasnosti vykonávajú klinické testovanie tohto lieku u pacientov s covidom, ktorí neboli hospitalizovaní, aby zistili, či liek znižuje riziko hospitalizácie alebo smrti. Tieto testy sú pritom už v pokročilom štádiu.

Spoločnosť Merck ešte v júni uviedla, že predpokladá, že žiadosť o núdzové použitie svojho liečiva molnupiravir podá najskôr v druhej polovici roku 2021.

Molnupiravir je antivirotikum, ktoré má upraviť RNA vírusu tak, aby mu zabránilo sa množiť, píše Reuters.

Okrem spoločnosti Merck najväčší pokrok pri vývoji antivirotických liečiv proti ochoreniu COVID-19 zaznamenala spoločnosť Pfizer a švajčiarska firma Roche Holding AG. Antivirotiká od týchto spoločností môžu byť prvé na trhu, ktoré v budúcnosti vyliečia, prípadne úplne zabránia ochoreniu COVID-19, píše Reuters.