Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

HAVÁRIA ETIÓPSKEHO LIETADLA: Zahynula blízka rodina poslanca A. Hrnka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

V lietadle typu Boeing 737 sa podľa tohto oznámenia nachádzalo 149 cestujúcich a osem členov posádky. Stroj vzlietol o 07.38 h SEČ a havaroval šesť minút po štarte.

Addis Abeba 10. marca (TASR) - Haváriu lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Stroj mal namierené do kenského hlavného mesta Nairobi. O bilancii nešťastia informovali podľa agentúry AFP etiópske štátne médiá.



Na palube zahynuli štyria Slováci

Zo zoznamu zverejneného na sociálnej sieti Twitter vyplýva, že na palube boli aj štyria Slováci.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v tejto súvislosti vydalo vyhlásenie, v ktorom vyjadrilo sústrasť všetkým pozostalým po obetiach tohto nešťastia, pri ktorom "podľa oficiálnych informácií zahynuli (aj) štyria občania Slovenskej republiky".

"Predstavitelia našich diplomatických misií v Etiópii a Keni, ako aj naša diplomatická služba v Bratislave pristupujú k tejto tragédii s plným nasadením a v súlade s konzulárnou praxou," uvádza sa vo vyhlásení MZVaEZ SR.

Podľa informácií Pravda.sk boli medzi obeťami aj rodinní príslušníci poslanca Antona Hrnka (SNS). Informáciu neskôr potvrdil aj samotný poslanec, keď na svojom facebookovom profile napísal: "S hlbokým smútkom oznamujem, že moja drahá manželka Blanka, syn Martin a dcéra Michala zahynuli počas leteckej katastrofy v Addis Abebe dnes v ranných hodinách."

Martin Hrnko pôsobil ako sprievodca v cestovnej kancelárii BUBO. "Martin bol vždy usmiaty, pokojný muž, ktorého extrémne bavilo cestovanie a v práci sprievodcu sa našiel. Veľmi rýchlo sa zaradil medzi našich najlepších sprievodcov. Bol to sprievodca s obrovským prehľadom a ľudským pokojným prístupom, ktorý chcel stráviť na cestách celý rok," napísali o ňom kolegovia. "V roku 2018 absolvoval 74 letov, strávil vo vzduchu 295 hodín a preletel 201 348 kilometrov. Na cestách strávil 316 dní. Mal rád zaujímavé lety, tešil sa na let ponad severný pól či ponad africkú savanu." Napokon sa mu stala osudnou cesta na vlastnú dovolenku. "Po troch mesiacoch práce v južnej Afrike sa teraz v rámci svojej dovolenky vybral za kmeňom Samburu v Keni. Tí, čo ste Martina poznali, viete, že chcel byť stále niekde. Potápal sa na Veľkonočnom ostrove, pároval víno s čokoládou v Kapskom meste, tancoval na festivale orlích lovcov v Mongolsku, trekoval v Rwande za gorilami, kúpal sa v jazere Titicaca. Jednoducho, miloval svet. Len nedávno sedel u nás v kancelárii a plánovali sme spolu ďalšie cesty...Je nám strašne smutno a celej rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť..."
uviedla cestovná kancelária na Facebooku.



Štvrtou slovenskou obeťou nedeľnej havárie etiópskeho lietadla je charitatívna pracovníčka a projektová manažérka Danica Olexová. Informuje o tom Dobrá novina, stránka projektu eRko - Hnutia kresťanských spoločenstiev detí.

"S bolesťou sme sa v nedeľu dozvedeli, že na palube havarovaného lietadla bola aj naša kolegyňa, rozvojová pracovníčka Danica Olexová, ktorá cestovala na návštevu projektov v Keni," napísali jej spolupracovníci na sociálnej sieti.



Slovenskí politici vyjadrili sústrasť obetiam

Prezident SR Andrej Kiska vyjadril Antonovi Hrnkovi i ostatným obetiam úprimnú sústrasť prostredníctvom sociálnej siete. "Úprimnú sústrasť, pán Hrnko, Vám aj celej Vašej rodine. Úprimnú sústrasť aj všetkým blízkym štvrtej obete zo Slovenska a pozostalým všetkých, ktorí pri tejto nehode stratili blízkeho človeka," kondoloval.



Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) taktiež vyjadril sústrasť poslancovi a straníckemu kolegovi Antonovi Hrnkovi, ktorého rodina zahynula pri nedeľnej havárii etiópskeho lietadla.

"V tejto chvíli ťažko hľadať slová, vyjadrujem úprimnú sústrasť," uviedol Danko na sociálnej sieti.
Slovenská národná strana sa pridala ku kondolentom aj prostredníctvom oficiálnej FB stránky. "V tejto chvíli ťažko hľadať slová. Tonko náš sme s Tebou. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť."



Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) okrem vyjadrenia úprimnej sústrasti uistil pozostalých, že vláda SR je v prípade potreby pripravená kedykoľvek poskytnúť vládny špeciál. Uviedol to vo svojom stanovisku na sociálnej sieti.

"S hlbokým zármutkom som krátko po pristátí v Paríži prijal informáciu, že medzi obeťami raňajšieho leteckého nešťastia etiópskeho lietadla boli aj štyria občania Slovenskej republiky. Chcem vyjadriť rodinám úprimnú a hlbokú sústrasť a uistiť ich, že vláda je v prípade potreby pripravená kedykoľvek poskytnúť vládny špeciál," povedal vo zverejnenom videu predseda vlády.



Ku kondolentom sa pripojili aj ďalší slovenskí politici.


V lietadle sedeli ľudia z celého sveta

Najvyšší počet obetí - 32 - podľa zverejneného zoznamu pochádzal z Kene.

O život prišlo aj 18 Kanaďanov a deväť Etiópčanov. Po osem obetí pochádzalo z Talianska, Číny a USA, informoval generálny riaditeľ leteckej Tewolde Gebremariam na tlačovej konferencii v Addis Abebe.

Dodal, že Británia a Francúzsko mali na palube lietadla po sedem občanov, Egypt šiestich, Holandsko piatich a India štyroch. Štyri osoby cestovali na pasy OSN.

Z bilancie zverejnenej britskou BBC vyplýva, že zahynuli aj traja Rusi, dvaja Maročania a dvaja Izraelčania.

O život prišiel aj jeden občan Belgicka. Po jednom občanovi pri havárii stratili aj Uganda, Jemen, Sudán, Togo, Mozambik a Nórsko.

Španielske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že na zozname cestujúcich boli aj dvaja Španieli.

Medzi cestujúcimi boli aj delegáti veľkej environmentálnej konferencie OSN zvolanej do Nairobi v Keni.

Pilot bol skúsený a lietadlo nové

Stroj na linke do Nairobi v Keni vzlietol z Addis Abeby v nedeľu o 06.38 h SEČ a havaroval šesť minút po štarte, spresnila etiópska mediálna spoločnosť FBC s odvolaním sa na oznámenie aerolínií.

Gebremariam informoval, že lietadlo Boeing 737-8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roku. Naposledy prešiel technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných mal len 1200 hodín. Pilot bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010.





Nehoda sa stala v okolí mesta Bishoftu (donedávna známeho pod názvom Debre-Zeit), približne 50 kilometrov južne od etiópskeho hlavného mesta Addis Abeba, spresňuje vyhlásenie letiska.

Kancelária predsedu etiópskej vlády už vyjadrila sústrasť rodinám obetí.





Bezprostredne neboli známe ani podrobnosti o príčine tohto leteckého nešťastia.

Chronológia havárií dopravných lietadiel od začiatku roka 2018



TASR v tejto súvislosti prináša chronológiu havárií dopravných lietadiel za posledný rok, od začiatku roku 2018.

11. februára 2018

Rusko: Haváriu dopravného lietadla regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie so 71 ľuďmi na palube, ktoré sa zrútilo krátko po vzlietnutí z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo, neprežil nikto z cestujúcich ani členov posádky.

Lietadlo zmizlo z radarov krátko po vzlietnutí z Moskvy. Havarovalo zhruba 80 kilometrov juhovýchodne od Moskvy v blízkosti dediny Argunovo v Moskovskej oblasti.

Počet obetí: 71.



18. februára 2018

Irán: Nehodu lietadla iránskej leteckej spoločnosti Aseman so 66 ľuďmi na palube nikto neprežil.

K nehode došlo v hornatej oblasti neďaleko mesta Semírom, vzdialeného približne 620 kilometrov od iránskej metropoly Teherán, pričom turbovrtuľové lietadlo typu ATR-72 francúzskej výroby narazilo do úbočia viac ako 4000 metrov vysokej hory Dena.

Lietadlo smerovalo z Teheránu do juhoiránskeho mesta Jásúdž, vzdialeného asi 780 kilometrov južne od Teheránu, a zrútilo sa približne hodinu po štarte.

Počet obetí: 66.



11. apríla 2018

Alžírsko: Počet obetí havárie vojenského dopravného lietadla v Alžírsku dosiahol 257 mŕtvych (zahynulo 247 pasažierov a 10 členov posádky).

Zrútilo sa okolo 08.00 h miestneho času krátko po štarte z letiska na vojenskej základni Búfárík na severe krajiny, zhruba 25 kilometrov od hlavného mesta Alžír.

Lietadlo malo namierené do západoalžírskeho mesta Baššár. Stroj typu Iľjušin-76 sa zrútil krátko po štarte, ešte v areáli letiska na vojenskej základni, po náraze vzbĺkol.

Počet obetí: 257.



18. mája 2018

Kuba: Pri nehode lietadla, ktoré sa zrútilo po štarte z letiska v kubánskej metropole Havana, zahynulo 112 ľudí, medzi obeťami je päť detí. Prežila len jedna Kubánka.

Na palube stroja typu Boeing 737, ktorý prevádzkovali kubánske aerolínie Cubana de Aviación, bolo 102 Kubáncov, traja turisti, dvaja cudzinci a šesť členov posádky z Mexika.

Počet obetí: 112.



31. júla 2018

Mexiko: V severnom Mexiku havarovalo v silnej búrke lietadlo leteckej spoločnosti Aeromexico so 103 ľuďmi na palube, pričom nikto nezahynul. Osemdesiatpäť ľudí utrpelo zranenia, niektorí z nich vážne.

Stroj Embraer 190 núdzovo pristál krátko po štarte v poli neďaleko letiska. Lietadlo po štarte zasiahol náraz vetra, čím stratilo rýchlosť a narazilo na zem ľavým krídlom. Po poli sa kĺzalo v horizontálnej polohe, čím sa mohli aktivovať únikové nafukovacie šmykľavky a všetci pasažieri s posádkou sa zo stroja dostali, kým lietadlo nezachvátili ešte väčšie plamene.

Počet obetí: 0.



4. augusta 2018

Švajčiarsko: Historické lietadlo Junkers Ju-52, pri ktorého havárii vo švajčiarskych Alpách zahynulo všetkých 20 osôb na palube, sa počas vyhliadkového letu zrútilo takmer vertikálne a vo vysokej rýchlosti.

Lietadlo, ktoré prevádzkovala švajčiarska spoločnosť Ju-Air, narazilo do západného svahu vrchu Piz Segnas vo výške 2540 metrov nad morom.

V lietadle zahynulo 11 mužov a deväť žien. Väčšinu z obetí tvoria Švajčiari, tri osoby pochádzali z Rakúska. Obete boli vo veku 42-84 rokov.

Počet obetí: 20.



28. septembra 2018

Mikronézia: Mŕtve telo jedného pasažiera objavili záchranárivo vraku lietadla Boeing 737-800, ktoré sa pred pristátím na letisku v Mikronézii zrútilo do mora.

Spoločnosť Air Nuigini z Papuy-Novej Guiney najprv uviedla, že pád lietadla do lagúny prežilo všetkých 47 osôb na palube. Lietadlo sa zrútilo pri pristávacom manévri po tom, čo o 200 metrov minulo dráhu na letisku.

Očití svedkovia uviedli, že sa stroj približne hodinu po havárii úplne potopil.

Pasažierov sa flotile malých lodí podarilo z čiastočne potopeného lietadla zachrániť.

Počet obetí: 1



29. októbra 2018

Indonézia: Haváriu indonézskeho lietadla, ktoré sa zrútilo približne 13 minút po štarte z medzinárodného letiska v Jakarte, neprežil nikto z 189 ľudí na palube.

Pilot krátko po štarte zistil nešpecifikovaný problém a požiadal o povolenie na návrat.

Boeing-737 Max 8 s kapacitou 210 cestujúcich smeroval z Jakarty do mesta Pangkal Pinanga. Naposledy ho lokalizovali pri meste Karawang v provincii Západná Jáva, potom zmizol z radarov a prerušil sa kontakt s posádkou.

Počet obetí: 189.