Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Lietadlo s Čechmi a ich spolupracovníkmi sa vrátilo z Kábulu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koľko evakuačných letov z Afganistanu česká vláda ešte plánuje, nie je v tejto chvíli známe.

Praha 16. augusta (TASR) - Lietadlo s evakuovanými 46 českými občanmi a ich afganskými spolupracovníkmi, ktoré odštartovalo v nedeľu pred polnocou (SELČ) z medzinárodného letiska v Kábule, pristálo v pondelok ráno na vojenskom letisku v pražských Kbeloch. S odvolaním sa na fotografa denníka Mladá fronta DNES o tom informoval spravodajský portál iDNES.cz.

O tomto evakuačnom lete informoval už v nedeľu večer na Twitteri český premiér Andrej Babiš. Bližšie informácie do jeho skončenia však nezverejnil. Vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček uviedol, že vzhľadom na situáciu považuje za zázrak, že sa lietadlu podarilo z Kábulu odštartovať.

V posledných dňoch je v súvislosti so situáciou v Afganistane vláda ČR terčom kritiky za pomalú reakciu. Kritici tiež poukazujú na to, že pomoc sa netýka všetkých afganských tlmočníkov. Zástupcovia vlády však kritiku odmietajú, píše iDNES.cz.

K evakuácii svojich diplomatov a spolupracovníkov pristúpili aj ďalšie krajiny po tom, čo sa v Afganistane rapídne zhoršila bezpečnostná situácia a militantné hnutie Taliban prakticky ovládlo celú krajinu vrátane metropoly Kábul.

Na ceste do Kábulu je ďalšie evakuačné lietadlo českej armády


Česká republika vyslala v pondelok predpoludním ďalšie lietadlo do afganskej metropoly Kábul, ktoré má pomôcť s evakuáciou. Informovala o tom televízia ČT24.

V pondelok ráno už pristál na vojenskom letisku v pražských Kbeloch stroj so 46 evakuovanými českými občanmi a ich afganskými spolupracovníkmi, ktorý odštartoval v nedeľu pred polnocou (SELČ) z medzinárodného letiska v Kábule.

Český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek na sociálnej sieti Twitter napísal, že Česko pokračuje v "evakuačnom úsilí". Ďalšie podrobnosti odmietol poskytnúť z bezpečnostných dôvodov, dodal však, že v pondelok predpoludním zvolal ďalší krízový štáb rezortu českej diplomacie.

Koľko evakuačných letov z Afganistanu česká vláda ešte plánuje, nie je v tejto chvíli známe. Podľa informácií predsedu zahraničného výboru Poslaneckej snemovne Ondřeja Veselého sa záchranná operácia týka necelej stovky osôb.

Televízia ČT24 uviedla, že české úrady zatiaľ nezverejnili podrobnosti o tom, aký bude osud evakuovaných Afgancov. Po pristátí prvého letu ich autobus podľa očitých svedkov odviezol na neznáme miesto. Českí vojaci museli ísť po príletoch z Afganistanu do špeciálneho komplexu v Těchoníně, kde absolvovali test na koronavírus a prečkali tam karanténu. Je preto zrejmé, že karanténnym opatreniam sa nevyhnú ani Afganci.