Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Liga arabských štátov odmietla Trumpov mierový plán pre Blízky východ

Na snímke americký prezident Donald Trump, archívna foto. Foto: TASR/AP

Trumpov mierový plán podľa Palestínčanov výrazne nadržiava Izraelu.

Káhira 1. februára (TASR) - Liga arabských štátov (LAŠ) v sobotu na mimoriadnom summite v egyptskej Káhire odmietla sporný mierový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa a označila ho za "nespravodlivý" voči Palestínčanom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Medzinárodná organizácia združujúca arabské štáty uviedla vo vyhlásení, že "odmieta americko-izraelskú 'dohodu storočia', lebo nenapĺňa ani minimálne práva a túžby palestínskeho ľudu".

Arabskí lídri sa takisto zaviazali, že "nebudú... spolupracovať s administratívou USA na zavádzaní tohto plánu do praxe".

Trumpov mierový plán podľa Palestínčanov výrazne nadržiava Izraelu.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v sobotu v Káhire už skôr oznámil prerušenie všetkých vzťahov s Izraelom a so Spojenými štátmi, aj spoluprácu v bezpečnostnej oblasti.

Abbás v dlhom prejave odsúdil plán Bieleho domu na ukončenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Abbás povedal, že mierový plán predstavený americkým prezidentom Trumpom v utorok 28. januára je "porušením dohôd o samospráve" Palestínčanov, ktoré v Osle v roku 1993 uzatvoril Izrael a samotní Palestínčania. Tieto dohody boli začiatkom mierového procesu, ktorý mal rešpektovať "právo palestínskeho ľudu na sebaurčenie".

Americký plán zaručuje Palestínčanom obmedzenú samosprávu v častiach okupovaného západného brehu Jordánu (Predjordánska), pričom povoľuje Izraelu anektovať všetky tamojšie židovské osady a ponechať si takmer celý východný Jeruzalem. Palestínčania si pritom nárokujú na východný Jeruzalem ako na hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Abbás na summite arabských ministrov zahraničných vecí, zvolanom na žiadosť Palestínčanov, v Káhire vyhlásil, že už Izraelu aj Spojeným štátom oznámil, že "s nimi nebudú pestovať žiadne vzťahy, ani bezpečnostné".

Takisto uviedol, že odmieta telefonicky diskutovať s Donaldom Trumpom a neodpovedá ani na jeho odkazy. "Viem totiž, že by to zneužil a začal by tvrdiť, že to s nami konzultoval," vysvetlil Abbás.

"Nikdy takéto riešenie neprijmem," zdôraznil Abbás a dodal, že Jeruzalem nikdy nepredá, teda nevymení ho za žiadne investície.

Palestínsky líder zdôraznil, že Palestínčania sa budú naďalej odhodlane snažiť o ukončenie izraelskej okupácie a o založenie štátu s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Abbása po prejave odmenili prítomní arabskí ministri zahraničných vecí dlhým potleskom.

Šéf LAŠ Ahmad Abú Ghajt na summite vyhlásil, že mierový plán je "prudkým obratom" v dlhodobej zahraničnej politike USA týkajúcej sa izraelsko-palestínskeho konfliktu.

"Tento obrat nepomáha dosiahnutiu mieru a spravodlivému riešeniu," povedal Ghajt, citovaný agentúrou AP.

Ghajt vyzval obe strany, Izraelčanov a Palestínčanov, aby rokovali s cieľom dosiahnuť "uspokojivé riešenie pre oba tábory".