Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Limská skupina ostro kritizovala venezuelské prezidentské voľby

Na archívnej snímke Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Limská skupina vyzvala úrady v každej z členských krajín, aby upovedomili finančný sektor o rizikách obchodovania s venezuelskou vládou.

Caracas 21. mája (TASR) - Štrnásť juhoamerických a severoamerických štátov združených v Limskej skupine odmietlo v pondelok uznať sporné prezidentské voľby vo Venezuele a vyzvalo, aby sa v reakcii na ne prijali diplomatické a finančné opatrenia. Informovala o tom agentúra AP.

Limská skupina ostro kritizovala voľby, ktoré podľa nej nesplnili "medzinárodné štandardy demokratického, slobodného, spravodlivého a transparentného procesu".

Krajiny vrátane Argentíny, Brazílie, Mexika a Kolumbie sa v tejto súvislosti zaviazali "znížiť úroveň svojich diplomatických vzťahov" s Venezuelou.

Limská skupina vyzvala úrady v každej z členských krajín, aby upovedomili finančný sektor o rizikách obchodovania s venezuelskou vládou. Rovnako tak sa zaviazali tlačiť na medzinárodné a regionálne organizácie, aby neposkytovali Venezuele nové úvery.

Vyhlásenie Limskej skupiny sa pridáva k rastúcej medzinárodnej kritike nedeľných venezuelských prezidentských volieb. V nich získal Nicolás Maduro svoj druhý šesťročný mandát v krajine, ktorá je síce bohatá na ropu, ale zažíva hlbokú hospodársku krízu prejavujúcu sa nedostatkom potravín, liekov i ďalších komodít.

Maduro dostal podľa ústrednej volebnej komisie približne 68 percent hlasov, čím svojho najsilnejšieho súpera Henriho Falcóna porazil o vyše 40 percent. Vzhľadom na množstvo prípadov porušenia zákona o voľbách Falcón ešte pred zverejnením výsledkov hlasovania "kategoricky" odmietol voľby ako nelegitímne a vyzval na nové voľby, na ktoré je opozícia podľa jeho slov pripravená.