Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lipavský a Baerbocková rokovali o podpore Ukrajiny; navštívili Lidice

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (vľavo) a jej český náprotivok Jan Lipavský navštívili 26. júla 2022 Lidice, obec vypálenú nacistami v roku 1942, v Lidiciach v Českej republike. Foto: TASR / AP

Baerbocková a Lipavský v utorok podpísali tiež program pokračovania Strategického dialógu medzi oboma krajinami na roky 2022-24.

Praha 26. júla (TASR) - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský a šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková na utorkovom stretnutí hovorili o ďalšej podpore Kyjevu v boji proti ruskej agresii. Spoločne navštívili aj obec Lidice, ktorú v roku 1942 vypálili nemeckí nacisti.

TASR informuje na základe tlačového vyhlásenia zverejneného na webstránke ministerstva zahraničných vecí ČR.

"S pani ministerkou (Baerbockovou) sme sa zhodli na ďalšej materiálnej, vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine. Hovorili sme tiež o potrebe okamžitých dodávok moderných zbraní, ktoré by Ukrajine umožnili brániť sa pred zbabelými ruskými útokmi," povedal Lipavský.

Dodal, že obe krajiny budú pokračovať v intenzívnej spolupráci v oblasti obrany a vzájomnej podpore pri zaisťovaní energetickej bezpečnosti.

V Lidiciach sa ministri stretli s preživšími tragédie. "Historická skúsenosť Lidíc nám i v dnešnej dobe pripomína, že (politika) appeasementu voči agresorovi nikdy nie je riešením," uviedol Lipavský.

Baerbocková a Lipavský v utorok podpísali tiež program pokračovania Strategického dialógu medzi oboma krajinami na roky 2022-24. Plán sa venuje spoločným cieľom Prahy a Berlína v oblastiach bezpečnosti, energetiky, dopravy, klímy, zdravotníctva, školstva, kultúry, vedy a výskumu.

Predmetom rokovaní boli aj vzťahy so západným Balkánom a rozširovaniu EÚ, spolupráci s Moldavskom či rozvoju vzťahov s regiónom Indopacifiku.