Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Lipavský ostro kritizoval Szijjártóa za účasť na moskovskom fóre

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR / AP

Západ a Rusko by mali spolu hovoriť, nemali by nechať zaniknúť komunikačné kanály, pretože tým sa vzdajú v súčasnej zúfalej situácii aj nádeje na mier, vyhlásil vo štvrtok Szijjártó v Moskve.

Budapešť/Praha 14. októbra (TASR) - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský označil štvrtkovú účasť šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa na energetickom fóre v Moskve, na ktorom boli aj osoby uvedené na sankčnom zozname Európskej únie, za škandál. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na agentúru MTI.

"Maďarsko je čiastočne obeťou svojich vzťahov s Ruskou federáciou. Predstava, že s nimi postaví atómovú elektráreň, mi nepríde realistická," dodal Lipavský.

Český minister novinárom povedal, že sa bráni tomu, aby Vyšehradská štvorka (V4) tvorená Českom, Maďarskom, Poľskom a Slovenskom bola vnímaná ako konzervatívny blok, ale odmieta aj výzvy na vystúpenie z V4 alebo ukončenie tejto spolupráce. Zoskupenie V4 podľa jeho slov nemá žiadny silný jednotný postoj, ako napríklad v roku 2015, kedy nastala migračná kríza.

Podľa šéfa českej diplomacie možno V4 vnímať ako diskusnú platformu, pričom problémy krajín štvorky týkajúce sa migrácie a energií sú podobné. Lipavský podotkol, že sa nebráni rokovaniam v rámci V4.

Západ a Rusko by mali spolu hovoriť, nemali by nechať zaniknúť komunikačné kanály, pretože tým sa vzdajú v súčasnej zúfalej situácii aj nádeje na mier, vyhlásil vo štvrtok Szijjártó v Moskve.

Minister v rámci panelovej diskusie na Týždni ruskej energie povedal, že na tomto podujatí sa zúčastňuje ako jediný minister zahraničných vecí členského štátu Európskej únie a NATO, čo je teraz považované za mimoriadnu udalosť. Zdôraznil však, že Maďarsko sa nevzdáva nádeje a modlí sa za čo najrýchlejší mier vo svojom susedstve.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)