Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Lipavský ostro odsúdil útok na vojakov misie KFOR

Vojaci KFOR hliadkujú pred budovou mestského úradu po zrážkach s kosovskými Srbmi v meste Zvečan na severe Kosova 29. mája 2023. Foto: TASR/AP

Pri zrážkach medzi srbskými demonštrantmi a kosovskou políciou na severe regiónu utrpelo v pondelok zranenia 30 vojakov KFOR, oznámila v utorok táto vojenská misia pod velením NATO.

Praha 30. mája (TASR) - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský ostro odsúdil pondelňajší útok Srbov na príslušníkov mierovej misie KFOR v Kosove. Obe krajiny vyzval na okamžitú deeskaláciu napätia a návrat k dialógu. Uviedol to v utorok na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"S veľkým znepokojením sledujem situáciu na severe Kosova. Ostro odsudzujem včerajší útok na príslušníkov misie KFOR vo Zvečane. Priština aj Belehrad musia urobiť okamžité kroky k deeskalácii napätia a k návratu k dialógu o normalizácii vzťahov," napísal Lipavský.

Pri zrážkach medzi srbskými demonštrantmi a kosovskou políciou na severe regiónu utrpelo v pondelok zranenia 30 vojakov KFOR, oznámila v utorok táto vojenská misia pod velením NATO. Vojaci talianskeho a maďarského kontingentu utrpeli zlomeniny a popáleniny v dôsledku výbuchu zápalných zariadení.

Útoky odsúdila aj talianska premiérka Giorgia Meloniová, podľa ktorej je takéto dianie neprijateľné a nezodpovedné. Ďalšie útoky nebude podľa jej slov Taliansko tolerovať.

Cieľom Srbov bolo zabrániť, aby sa etnickí albánski starostovia zvolení 26. apríla ujali funkcie. Demonštranti požadujú aj ich odvolanie. Srbská menšina na severe Kosova komunálne voľby bojkotovala.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)