Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lipavský príde na rokovanie šéfov diplomacií V4 do Bratislavy

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský . Foto: TASR / AP

Pôjde o prvé zasadnutie ministrov zahraničných vecí v tomto formáte počas slovenského predsedníctva Vyšehradskej skupiny, ktoré začalo 1. júla 2022.

Praha 5. decembra (TASR) - Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský sa v utorok (6.12.) v Bratislave zúčastní na rokovaní s rezortnými kolegami v rámci Vyšehradskej štvorky. V pondelok to uviedol český rezort diplomacie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ministri budú na neformálnom stretnutí diskutovať najmä o dôsledkoch ruskej agresie na Ukrajine, o úlohe krajín V4 vo vzťahu k EÚ a o ďalších perspektívach spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky. "Cieľom rokovaní bude voľnejšia diskusia o aktuálnych témach a prioritách v kontexte súčasného slovenského predsedníctva V4," uviedlo české ministerstvo.

Pôjde o prvé zasadnutie ministrov zahraničných vecí v tomto formáte počas slovenského predsedníctva Vyšehradskej skupiny, ktoré začalo 1. júla 2022. Okrem Lipavského sa na stretnutí zúčastní slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer, poľský minister Zbigniew Rau a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Vo formáte V4 sa naposledy stretli predsedovia vlád na summite v Košiciach. Zhodli sa na potrebe ochrany vonkajšej hranice schengenského priestoru či na ďalšej finančnej pomoci Ukrajine. V novembri bolo plánované aj stretnutie predsedov parlamentov V4, to sa však napokon neuskutočnilo.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)