Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lipavský: Provokácia maďarského premiéra Orbána je neprijateľná

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský prichádza na stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli v pondelok 18. júla 2022. Foto: TASR / AP

Na incident reagovala aj Ukrajina, Rumunsko či Chorvátsko.

Praha 22. novembra (TASR) - Provokácia maďarského premiéra Viktora Orbána je neprijateľná, napísal v utorok na sociálnej sieti Twitter český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Reagoval na šál s mapou takzvaného Veľkého Maďarska, ktorý si Orbán v nedeľu zobral na futbalový zápas, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Európa čelí najväčším bezpečnostným aj ekonomickým výzvam od konca druhej svetovej vojny," napísal minister. Jednota a spolupráca krajín Európskej únie je podľa neho teraz kľúčová.

"Provokácia zo strany maďarského premiéra Viktora Orbána je neprijateľná," dodal Lipavský s tým, že chápe podráždenie priateľov.

Na incident reagovala aj Ukrajina, Rumunsko či Chorvátsko. Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič vyhlásil, že územné nároky voči Chorvátsku sú "absolútne neprijateľné". Kyjev zareagoval predvolaním maďarského veľvyslanca na Ukrajine.

Predseda maďarskej vlády sa so šálom objavil na videozázname po nedeľňajšom futbalovom zápase maďarskej reprezentácie proti Grécku, kde sa lúčil s odchádzajúcim rekordným 109-násobným futbalovým reprezentantom Balázsom Dzsudzsákom.

Veľké Uhorsko zahŕňa okrem súčasného Maďarska aj časti území Srbska a Ukrajiny, ale aj časti členských krajín Európskej únie Slovenska, Rakúska, Chorvátska a Rumunska.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)